Home Istorija (VIDEO) Srpska svetinja: Ova crkva iz Prizrena je starija od Notr Dama

(VIDEO) Srpska svetinja: Ova crkva iz Prizrena je starija od Notr Dama

2571
0
Bogorodica Ljeviska

Niko osim samih Srba nije ni suzu pustio za Svetom Bogorodicom Ljeviškom

Bogorodica Ljeviška, zadužbina kralja Milutina Nemanjića, starija je od francuske katedrale Notr Dam koja je nedavno oštećena u nezapamćenom požaru. Ljeviška koja se nalazi u Prizrenu, izgrađena je 1307  godine, punih 38 godina pre nego što je sagrađen Notr Dam.

Inače, izgradnja Notr Dama je počela 1163, ali je katedrala završena 1345. godine.

Legendarni fudbaler Zvezde raspalio po Francuzima: Gori Notr Dam u Parizu, kačili ste zastavu tzv. Kosova na toj katedrali, a Bog je veliki i sve vidi

Posle oslobođenja Kosova 1912. crkvi je vraćena prvobitna namena, i ponovo je postala centar srpske kulture na Kosovu.

Ova svetinja je tek 2006 upisana na UNESKO-vu listu svetske baštine, i zajedno sa manastirom Dečani označena je kao deo svetske baštine koji je u velikoj opasnosti.

Iako su vojnici KFOR „čuvali” crkvu, tokom pogroma Srba 2004. godine divljački je oskrnavljena zajedno sa još 35 srpskih svetinja.

Tamna mrlja i zločin koji pogađa svakog Srbina: Karađorđa je likvidirao kum, strgao mu kožu s glave, pa je usoljenu poslao u Carigrad

Albanci su pre spaljivanja Bogorodice Ljeviške oskrnavili freske, ikone i ostale relikvije iz ove crkve, i time još jednom pokazali da mrze sve što je srpsko i da im ništa nije sveto.

I dok ceo svet plače za krunom Pariza, kako nazivaju Notr Dam, niko osim samih Srba nije ni suzu pustio za Svetom Bogorodicom Ljeviškom, koja je gorela dok su se Albanci divljački radovali nad zgarištima srpskih svetinja.

Kad je paljba počela, teroristi OVK nisu znali gde da beže: Ovo je priča kako su Srbi sa dva tenka zagrmeli planinom i izbili na vrh Košara

I danas se nastavlja uništavanje ove crkve, pošto Albanci konstantno pljačkaju i odnose sve ono što nisu uspeli da spale.

Izvor: Informer.rs, Foto: Wikipedia

PRETHODNA VESTNe bodem jastuk, bodem svog suđenika! U srce, u oči! Bizarne vradžbine koje su žene radile da zadrže muškarca
NAREDNA VESTMehanička reakcija ili istinska potreba: Da li je potrebno prekrstiti se svaki put kad prođemo pored crkve