Home Običaji Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika! U srce, u oči! Bizarne vradžbine...

Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika! U srce, u oči! Bizarne vradžbine koje su žene radile da zadrže muškarca

4174
0

Iako mnogi magijski postupci koji su u prošlosti upražnjavani u mnogim krajevima Srbije savremenom čoveku deluju besmisleno i apsurdno, ljubavna magija nije skup proizvoljnih postupaka, već logički uređen niz simboličkih radnji.

Kako, na koji način i kojim sredstvima devojke uspevaju da “omađijaju” mladiće?

U Negotinskoj krajini, na primer, bockajući iglom jastuk, devojka govori: “Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika: u oči, pod oči; u čelo, pod čelo; u srce, pod srce… da ne može da spava, dok mene, Jele, ne dođe da se razgovaramo, da se verimo”.

Ovaj srpski običaj svi poštujemo: Znate li zašto se novopečenom ocu cepa odeća?

A kad završi ovaj drevni magijski obred, ona je uverena da mladić koga je omađijala neće moći da odoli njenim čarima.

Ovaj, kao i drugi magijski postupci u ljubavnim činima, mnogima izgleda krajnje čudno, besmisleno i apsurdno. Savremenom čoveku sve te reči i postupci izgledaju kao skup nekih potpuno proizvoljnih gluposti.

Ali, nije tako.

Ljubavna magija nije skup proizvoljnih, bizarnih postupaka, nego logično uređen niz simboličkih radnji gde ništa nije slučajno: ni vreme, ni mesto izvođenja, kao ni postupci ni sredstva.

Istraživanje ljubavne magije otkriva simbolički jezik gde se ključni simboli promena i plodnosti, što je u skladu sa ciljem te magije – da se izazovu promene na sebi, ali i kod momka, da je zavoli i, najzad, da devojka bude plodna u braku.

Visoke zvaničnike dočekujemo uz pogaču i so, a znate li šta im tim putem poručujemo?

Najbrojniji su u ljubavnim činima, ipak, postupci čiji je cilj da magijski neposredno privuku momka, da ga opčine, zaslepe, izlude…

Da bi se privoleo na ženidbu, koriste se raznovrsna, katkad poetična i nežna sredstva.

Devojke, na primer, uoči Đurđevdana naberu travu oman i govore: “Omane, brate rođeni! Pomami (toga i toga) za mnom”.

PRETHODNA VESTCela Juga je gledala u njenu mokru majicu: Bila je najlepša u bivšoj SFRJ, dva puta se udavala, a u šestoj deceniji izgleda ko boginja
NAREDNA VEST(VIDEO) Srpska svetinja: Ova crkva iz Prizrena je starija od Notr Dama