Home Istorija (VIDEO) Mnogi će se iznenaditi: Ovako je nastala himna Kosovskih junaka

(VIDEO) Mnogi će se iznenaditi: Ovako je nastala himna Kosovskih junaka

7614
0

Vidovdan predstavlja važan datum u srpskoj istoriji. Simbolizuje slobodu, patriotizam, nacionalno biće. Temelj je srpskog nacionalnog identiteta.

Vidovdan se kao državni praznik obeležava u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu. Danas je trenutak da se prisetimo poginulih i umrlih u svim ratovima.

Nedaleko od Prištine, na Gazimestanu vodjena je bitka dve vojske, srpske i turske (osmanske). Tursku je predvodio Murat I sa sinovima Bajazitom i Jakubom. Na čelu srpske vojske bio je Lazar Hrebeljanović, tadašnji knez.

Pogrešno su vas učili da je on bio izdajnik: Saznajte šta je Vuk Branković radio pre Kosovske bitke

Kosovski boj je oduvek bio tema umetnika, opevan u narodnim pesmama, naslikan na različite načine. O njenu su snimani filmovi, pisane knjige.

„Himna Kosovskih junaka“, odnosno „Hriste Bože“ je, kako svi misle, stara vojnička pesma. Medjutim, nije nastala 1389. godine, nego mnogo kasnije. Komponovao ju je Dragan Mijačević, a tekst napisao Ljubomir Simović, za potrebe filma „Boj na Kosovu“.

Pesma „Srpska se truba s Kosova čuje“ je oduvek je bila veoma popularna, a za vreme komunizma i zabranjivana patriotska pesma, za koju nema zapisa ko je komponovao i kada. Zvuk trube je oduvek predstavljao borbenost, patriotizam i poziv u boj. A oduvek se za Srbe i govorilo da je narod koji gine i peva.

Vidovdan predstavlja važan datum u srpskoj istoriji. Simbolizuje slobodu, patritoizam, nacionalno biće. Temelj je srpskog nacionalnog identiteta.

PRETHODNA VESTVidovdan: Evo šta ne treba raditi, a šta treba veče uoči velikog praznika
NAREDNA VESTKo ne dođe na boj na Kosovo: Da li je skinuta kneževa kletva sa srpskog naroda