Home Vesti Vidovdan je druga himna Srbije, Zahar otkrio kako je nastala: Imao sam...

Vidovdan je druga himna Srbije, Zahar otkrio kako je nastala: Imao sam strašnu groznicu, a onda mi se ukazao patrijarh Pavle!

3382
0
Blaženopočivši patrijarh Pavle bio je poznat po svojoj skromnosti

Ja sam za pet minuta napisao i melodiju i sve strofe. Za pet minuta, a u meni je to vrilo mesec dana

Ne postoji ni jedno slavlje, a da se sa zvučnika makar jednom ne čuje čuvena pesma Vidovdan. Njen autor Milutin Popović Zahar komponovao je ovu patriotsku pesmu 1989. godine kao jednu od deset izdanja RTS-a povodom 600 godina od Kosovske bitke, gde se na kompilaciji našlo deset pesama od desetoro izvođača, a ova numera je maltene istog trenutka postala ravi hit.

(VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok vozom idu u logor smrti

Numera je ubrzo postala kultna kako na prostoru Kosova i Metohije tako i na ostalim teritorijama gde žive Srbi.

Zahar je otkrio zanimljivu priču o njenom nastanku.

– Pozvao me je direktor PGP i rekao mi da ga je zamolio sekretar Patrijaršije da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi deset pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene. To je najbolje što sam uradio u životu. U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju. Pola dana sam osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod i odjednom u ćošku video lik patrijarha Pavla, koji tada još nije bio patrijarh – kaže Zahar i dodaje:

– On je bio jedan starac koji je sam sebi pravio opanke i zvali su ga živi svetac. Lično ga nisam poznavao. Kao da mi je poslao poruku preko neke sile božanske. Ja sam za pet minuta napisao i melodiju i sve strofe. Za pet minuta, a u meni je to vrilo mesec dana – ispričao je Zahar.

Pesma ,,Šote, mori šote” krije jezivu istinu: Nećete je više pevati, ni naručivati kada saznate njeno značenje

Gordana Goca Lazarević je otpevala tu pesmu koja je postala sinonim za njeno ime.

– Naš narod je usvojio ovu pesmu i peva je u svim prilikama. Neki čak kažu da je “Vidovdan” naša druga himna – izjavila je jednom prilikom Gordana Goca Lazarević.

Milutin Popović Zahar u svetu je priznat kompozitor ozbiljne muzike. Komponovao je dela: “Oda Olimpika”, “Ciganske suze”, “Borba petlova” i “Vrelo”. Realizovao je i svoj prvi mjuzikl “Dnevnik snova” u saradnji sa televizijom Novi Sad. Njegove poznate pesme su i: “Vino točim”, “Neznanaka”, “Nema više Cicvarića”, “Čačak, Čačak”, “Mile voli disko”, “Ivanova korita” a na kompoziciju “Svilen konac” napisao je tekst i aranžman.

Malo je poznato da je Milutin Popović potomak Jovana Cvijića. Naš slavni naučnik bio je rođeni brat Milutinove babe po majci, tačnije Milutinov deda ujak u čijoj kući je i rođen.

Od 2010. godine je član Srpske akademije inovativnih nauka (SAIN). Živi i radi u Beogradu.

PRETHODNA VESTPsi koji su tragično položili život na Košarama: Lister stradao u zasedi OVK, Crnog izrešetali pijani rezervisti
NAREDNA VESTJavno-tajnu aferu gledala je milionska publika u bivšoj Jugoslaviji: Volela je Jataganca u “Boljem životu”, a privatan život joj je obeležila ljubav sa ovim čovekom