Home Istorija (VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok...

(VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok vozom idu u logor smrti

4571
0
Voz koji je prevozio Srbe u Jasenovac
Voz koji je prevozio Srbe u Jasenovac

Čuvena pesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

(VIDEO) Priča o nesretnoj pogibiji bolničarke Slađe: Udala se za ruskog dobrovoljca, kumovao general Božidar Delić, ali isprečila se minobacačka granata na izlazu iz “Vrata pakla”

Kad su gladni i žedni Srbi, koji su na Đurđevdan u vagonima transportovani za zloglasni logor, počeli da zapomažu, jedan Sarajlija je prvi put zapevao: “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni…”

Kameni cvet: Spomenik stradalima u Jasenovcu
Kameni cvet: Spomenik stradalima u Jasenovcu

Kako kaže ovaj istoričar, Srbe su 1942. na Đurđevdan zatvorili u stočne vagone i, po naređenju NDH, policija ih je povela na “đurđevdanski uranak”.

Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti.

Đurđevdan je praznik prepun narodnih običaja: Ispoštujte ove i u vašoj kući će vladati sreća, bogatstvo i mir!

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske “Sloge”, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!”.

Ustaše su zbog pesme “Đurđevdan” zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih.

Kako ih nije sramota?! Ustaše paradirale oko Jasenovca

Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000 duša, a njih dve stotine je na kraju rata preživelo torturu.

Kasnije je pesmu nadogradio Goran Bregović, a najpoznatija je u izvođenju “Bijelog Dugmeta”. Takođe, ova pesma je nezvanična himna navijača Crvene zvezde, kao i slava košarkaškog kluba Crvena zvezda.

(Izvor: Telegraf, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTPOSLEDNJE REČI PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću” (VIDEO)
NAREDNA VESTĐurđevdan je praznik prepun narodnih običaja: Ispoštujte ove i u vašoj kući će vladati sreća, bogatstvo i mir!