Home Recepti Znate li šta je sprža: Ovaj leskovački specijalitet pravi se na poseban...

Znate li šta je sprža: Ovaj leskovački specijalitet pravi se na poseban način

7082
0

Ponosni su na ćevape, pljeskavice, ražnjiće, ali kada ih pitate šta najviše vole, Leskovčani će reći: spržu!

Pravi specijalitet, gurmanska poslastica bez koje se ne može zamisliti meni u bilo kom leskovačkom restoranu. A šta je, u stvari, sprža?

“To je nešto između čvaraka i duvan-čvaraka, i dobija se topljenjem slanine, odnosno masti od leđne šarene slanine”, objašnjava Žarko Bojović sa Visoke poslovne škole strukovnih studija za RTS i dodaje da se sprža uglavnom jede u hladnim danima zato što je energetski vrlo jaka i izdašna.

Rakija, sarma, narodnjaci, promaja: Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu

Osim ajvara i roštilj-mesa, sprža je još jedan proizvod iz Leskovca sa zaštićenim geografskim poreklom.

Zaštita geografskog porekla i brendiranje sprže došlo je, kako kažu klaničari, u pravom trenutku, u junu prošle godine. Pre utvrđivanja standarda u proizvodnji sprže, osnovano je udruženje od devet članova proizvođača i stočara, uglavnom iz Leskovca, a proces sertifikacije praćen je u klanici u Lebanu.

Prema rečima Nenada Dejanovića, sertifikacija je trajala dosta dugo. “Skoro dve godine, uz praćenje profesora sa Tehnološkog fakulteta koji su sve vreme bili u kontaktu sa nama, sve dok nismo dostigli potreban nivo i potrebne standarde”, naveo je Dejanović.

Priprema se, ističe, po posebnoj recepturi dosta dugo, desetak sati. “Vrlo je zahtevan proizvod, a u suštini veoma zdrav, jer bez obzira na to što je pun masti, ne dodaju se nikakavi aditivi”, ukazao je Bojović.

Energetska bomba, balansirana ljutina i kaloričnost za snagu: Ovo je tajna Pirotske vijagre

Sprža može se služi na različite načine: kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo. Leskovčani je najviše jedu u zimskim mesecima, sa alevom paprikom, uz turšiju.

Sprža se proizvodi uglavnom u zimskim mesecima. Međutim, posle brendiranja klaničari planiraju da znatno prošire kapacitete jer je potražnja velika i leti, kada na odmor dolaze naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji se ne vraćaju nazad bez svog omiljenog specijaliteta.

(rts.rs, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 1. MART 2019. GODINE: Blizanci ako se previše uživljavate u ulogu »dežurnog kritičara«, očekuju vas negativne reakcije, Bikovi rizik prepustite drugima, izbegavajte sumnjive ponude
NAREDNA VEST(VIDEO) Politička odluka muzičkog takmičenja: Mnogi ni danas ne mogu da prežale što “Ludi letnji ples” nije otišao na Evroviziju te godine