Home Recepti Energetska bomba, balansirana ljutina i kaloričnost za snagu: Ovo je tajna Pirotske...

Energetska bomba, balansirana ljutina i kaloričnost za snagu: Ovo je tajna Pirotske vijagre

2982
0
Ovo je tajna Pirotske vijagre: Energetska bomba, balansirana ljutina i kaloričnost za snagu
Ovo je tajna Pirotske vijagre: Energetska bomba, balansirana ljutina i kaloričnost za snagu

Pirotska peglana kobasica je specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa, umešanog sa začinima. Peglana kobasica se popularno naziva “pirotska vijagra” pošto predstavlja energetsku bombu, ima pun ukus, balansiranu ljutinu, a kaloričnost daje snagu onome ko je konzumira.


Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa. Za mnoge je čak najbolje magareće meso. Nikako se ne koristi svinjsko meso jer se lako i brzo kvari. Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa (ide samo najkvalitetnije meso), melje se i umešava sa začinima.

Da li biste smeli da probate nišku vijagru? U pitanju je burek sa sastojkom koji nije za svakoga

Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, jer njena magija je baš u ljutini, specifičnosti i različitosti ukusa.


Peglana kobasica se nakon punjenja creva vezuje u slovo U ostavlja se kako bi se osušila na promaji, temperatura sušenja je između minus pet i pet stepeni celzijusa. Tokom sušenja kobasice se peglaju na svaka tri dana, najčešće flašom, kako bi dobile svoj autentični oblik po kojem su prepoznatljive i zbog kog nose ime peglane. Peglanje kobasica obezbeđuje izbacivanje vlage iz proizvoda, što povećava njegovu dugotrajnost.

Kobasica koja ne sadrži aditive, konzervans, veštačke boje, nije termički obrađivana ili izlagana dimu predstavlja potpuno ekološki proizvod.

(Foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTSAMO SLOGA SRBINA SPASAVA! Kako je nastala najpoznatija srpska krilatica
NAREDNA VESTKako da znate da je neko sa Balkana: Ovih 7 smešnih osobina mora da poseduje!