Home Vesti Ako želite da budete zdravi, ne zaboravite da odspavate: Koji je optimalan...

Ako želite da budete zdravi, ne zaboravite da odspavate: Koji je optimalan broj sati sna za zdrav i dug život?

895
0

Kvalitetan san je od ključnog značaja za odmor i regeneraciju organizma i uopšte za dug život

Nedavna studija je pokazala da ustaljena rutina kada je spavanje u pitanju – odlazak na spavanje i ustajanje u približno isto vreme svakog dana – može da se poveže sa dužim životom.

Trajanje sna isto tako je važan faktor – osobe koje noću spavaju manje od 5 do 7 sati imaju za 12% veći rizik od rane smrti.

Da li ste sujeverni: Evo šta se krije iza broja 13, kucanja u drvo, pokrivanja ogledala dok spavamo

Premalo sna povećava podložnost organizma zapaljenjima i povećava rizik za razvoj dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja, što sve posredno utiče na kraći životni vek. 

S druge strane, spavanje više od 9 sati dnevno može da poveća šanse za ranu smrt za 38%. Ova navika se isto tako povezuje sa depresijom i niskim nivoom fizičke aktivnosti što isto tako nepovoljno utiče na životni vek.

Baba ili baka: Od tvog rođenja postoje neke razlike, ali je važno da obe pružaju istu ljubav

Idealan recept za dugovečnost podrazumevao bi, dakle, spavanje  7 do 8 sati svake noći, uz odlazak na spavanje i ustajanje u približno isto vreme svakog dana.

(Pixabay, doktor.rs)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 25. MAJ 2019. GODINE: Bikovi prijaće vam više sati zdravog sna, Škorpije posvetite pažnju nekom omiljenom hobiju, prijaće vam relaksacija
NAREDNA VESTVelike tajne Beograda: 5 misterija prestonice koje su i danas bez odgovora