Home Vesti Budite oprezni dok surfujete internetom: Naučite da prepoznate onlajn prevaru

Budite oprezni dok surfujete internetom: Naučite da prepoznate onlajn prevaru

1573
0

Neretko se dešava da na nekim Instagram ili Facebook stranicama pronađete ponudu odličnih proizvoda po veoma povoljnim cenama

Budite oprezni, jer iza ovakvih ponuda najčešće se kriju prevare. Naravno, nisu sve dobre ponude prevare, ali veliki broj jeste!

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA upozorava građane da se uvek prvo informišu o prodavcima i proizvodu pa tek onda da urade porudžbinu.

Kako radi ova vrsta prevaranata?

Najčešće kupe Facebook ili Instagram stranicu sa mnogo pratilaca i lajkova.
Ponuda proizvoda im je vrlo dobra, a najčešće svi proizvodi su im do maksimalno 5.000 dinara.
Profil koji vodi stranicu je uvek lažan. Uglavnom naprave profil žene srednjih godina koja na profilu ima fotografije i sa porodicom ali su fotografije u 100% slučajeva ukradene sa nekog stranog profila. Profil nije previše aktivan.

Nisu sve dobre ponude prevare, ali veliki broj jeste!

Broj telefona je po pravilu uvek prepaid kupljen negde na trafici.
Pojedini prevaranti su toliko razradili ovaj vid prevare da robu retko kada šalju sa iste adrese, to je lako jer pozivanjem kurirske službe može da se da bilo koja adresa, to može da bude neka zgrada sa puno stanova, pa se kurir sačeka ispred zgrade i preda mu se paket. Naglasi se da novac od paketa bude uplaćen postnet-om i onda se u bilo kojoj pošti može novac preuzeti.

Prevaranti znaju da ne podležu krivičnom gonjenju ukoliko cifra ne prelazi 5.000 dinara. već gonjenje ide po privatnoj tužbi.
Prevaranti oštećenom uglavnom pošalju nešto što nije naručeno, odnosno nešto što je veoma male vrednosti.
Šta je potrebno uraditi da bi se zaštitili od ovakvih prevaranata?

Prvo treba da izguglate proizvod koji ste pronašli, a zatim da izguglate firmu koja ga prodaje, odnosno facebook stranicu ili instagram nalog. Uglavnom ćete naići na komentare ili postove koji su napisani na nekim forumima. Tako možete saznati da li se radi o prevari. Međutim, u poslednje vreme, i pojedini prevaranti su evoluirali te često imaju svoje bot profile koji daju odlicne ocene i komentare te na taj način obmanjuju ljude. Dobro pročitajte komentare, pitajte neke ljude na forumu, informišitie se.

Ukoliko iza Facebook stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu apr-a, da vidite da li su registrovani. Uporedite podatke sa stranice i sa sajta apr-a.
Obavezno proverite koliko dugo je aktivna stranica i čitajte postove i komentare. Ukoliko je stranica nova, nema puno postova, a ima puno lajkova, znajte da je vlasnik kupio stranicu sa lajkovima.

Nisu sve dobre ponude prevare, ali veliki broj jeste!

Ukoliko imate neku prepisku sa stranicom ili profilom koji vodi stranicu, obavezno napravite Print Screen svih poruka i insistirajte da proizvod opišu što bolje i preciznije. Obavezno napravite i print screen profila sa kojim ste komunicirali jer prevaranti nakon izvršenja dela najčešće oštećene banuju sa stranice i blokiraju ih.
Ukoliko ste naručili proizvod, a dobili nešto sasvim drugo, pokušajte da na normalan način ugovorite povraćaj novca.

Ukoliko se to ne desi, obavezno slučaj prijavite policiji i to odeljenju za visokotehnološki kriminal, ili tužilaštvu za visokotehnološki kriminal na mejl vtk@beograd.vtk.jt.rs.

(Pixabay)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Bora Drljača kao Karate Kid: Ovako se Stari vuk sprema za Svetsko prvenstvo
NAREDNA VESTTramvaj broj 1 se vraća: Čuvena linija ponovo na ulicama, ali ne tamo gde je nekad prolazila