Home Vesti (VIDEO) Ovo je jedno od 13 beogradskih jezera: Tu je snimana i...

(VIDEO) Ovo je jedno od 13 beogradskih jezera: Tu je snimana i scena “Kume, šta to radiš” iz Maratonaca

6746
0
Screenshot YT

Skriveno jezero pod Avalom, nekadašnje luksuzno izletište i kupalište, Trešnja je sada zapuštena oaza. U izletiše ništa nije uloženo 30 godina.

Beograd ima 13 jezera. Neka su i danas aktuelna, a neka zaboravljena. Na dvadeset petom kilometru od Beograda, avalskim putem stiže se u vikend naselje Trešnja. Tu se nailazi istoimeno jezero.

Srbija izabrala najbolji film u istoriji: Ko to tamo peva možete da gledate 100 puta i nikada vam neće dosaditi

Ekipa RTS-a posetila je vikend naselje Trešnja i jezero gde je zatekla dvojicu pecaroša.

“Ja sam uhvatio jedan dan babušku koja je imala više od 20 kilograma. Šarana nema mnogo i izbegavam da pecam”, kaže Negovan Božanić iz Male Ivanče.

“Pre su dolazili Rusi, hvatali su neke rakove u jezeru. Šteta što je zapušeno, kad bi se malo sredilo bilo bi bolje”, kaže pecaroš Ljubiša Božanić iz Male Ivanče.

Trešnja je veštačko jezero koje je, kažu, izgrađeno posle rata kao rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju da požar zahvati šumu koja se prostire na 180 hektara.

Međutim, od prvog dana, jezero dužine 150 i širine 30 metara, postalo je omiljeno izletište i kupalište Beograđana, ali i stranaca.

Veliki potencijal, malo ulaganja :/ #serbiatourism

A post shared by Nikola Stanisic (@crazytourist94) on

Imalo je i 1982. godine zapaženu ulogu u antologijskoj sceni u filmu “Maratonci trče počasni krug”.

Od vremena kada se Kristina brčkala, jezero je postalo pliće dva metra zbog mulja koje se u njemu taložilo. U blizini postoje i tri izvora vode, ali ih je teško naći.

Izletište gde su se u prošlosti odmarali najviši funkcioneri, sada održava samo jedan radnik “Srbijašuma”. Oko jezera samo jedna kanta za smeće.

Srbi su prvi FILM ZA ODRASLE snimili 1928. godine: Publika je bila oduševljena, a prvi i jedini put se tada pojavila i čuvena Žanka Stokić

Nekada luksuz, danas ruševina. Hotel na obali jezera svedoči o dve činjenice. Jedna je da se nekada ozbiljno razmišljalo da to mesto postane turistička destinacija, druga da u to izletiše ništa nije uloženo 30 godina.

Najbliža prodavnica – na čak dva kilometra od jezera. I meštani i vikendaši sećaju se lepših vremena.

“Nekada su se moja deca kupala, bilo je sređeno, a sada je dosta neuređeno i prljavo”, kaže Marija Janković. Dragomir Mihajlović ne veruje da će se to obnoviti da bi bilo kao nekad.

Dok se neko ne seti da očisti jezero i sredi obalu, oni koji žele da pobegnu od grada i buke, uvek tu mogu da nađu bukvalno netaknutu prirodu.


(Izvor: RTS)

PRETHODNA VESTDa li znate zašto Srbi imaju izraz “Pao s kruške”? Pominju se i đavoli, veštice i zlo…
NAREDNA VESTOvo je priča o prvom srpskom borbenom pilotu: Život koji ni Holivud ne bi režirao