Home Običaji Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi treba da preskoče...

Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi treba da preskoče važne poslove

1655
0
Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi preskočite važne poslove
Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi preskočite važne poslove

Danas je jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas slave Vavedenje presvete Bogorodice. Vavedenje je jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika. Označava ulazak (uvedenje) svete Bogorodice u hram. Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu u hram. Dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji. Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje. Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva, Marija, ostala je u hramu, gde je boravila devet godina.

Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi preskočite važne poslove
Danas je Vavedenje: Slava Hilandara na Svetoj Gori, Srbi preskočite važne poslove

Nakon što su joj roditnjlji umrli, Devu Mariju su sa dvanaest godina predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju. Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Šta treba uraditi sa slavskom svećom posle slave: Kada se ugasi obratite pažnju na kretanje dima, a poželjno je čuvati na ovom mestu

Kod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, ovo je i dan koji svetkuju stočari.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Vavedenje presvete Bogorodice 4. decembra, inače je i Slava srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Manastir Bradača, Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Kalenić i Manastir Vavedenje su posvećeni prazniku. Vavedenje spada u Bogorodičine praznike.

(Izvor: espreso, foto: Wikipedia, sajkaca.rs)

PRETHODNA VESTŠta treba uraditi sa slavskom svećom posle slave: Kada se ugasi obratite pažnju na kretanje dima, a poželjno je čuvati na ovom mestu
NAREDNA VEST(FOTO) Traži se supervizor magacina krompira: Urnebesan oglas za ovu radnu poziciju, a tek da vidite opis posla!