Home Vesti Do pete godine kao da je kralj, do desete kao da je...

Do pete godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način

2530
0
Do 5 godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovo je lista najpopularnijih muških imena u Srbiji u poslednjih 50 godina i njihova značenja

Nema ponižavanja ni telesnog kažnjavanja

Ove korisne veštine pomažu u vaspitavanju kompletne i samostalne ličnosti, koja poštuje svoje roditelje. Zaista možemo mnogo da naučimo od ovog mudrog naroda.

Osnovna pravila tibetanskog vaspitanja: Najvažnije od svega – nema ponižavanja ni telesnog kažnjavanja. Jedini razlog što neki biju decu je taj, što ona ne mogu da im uzvrate.

(VIDEO) Sećate se dečaka koji je sam brinuo o imanju i bolesnom ocu: Milija Jelić sada ima 23 godine, a nedavno se i oženio

Prvi period: do pete godine. Prema detetu se treba ponašati „kao prema kralju“. Ništa mu ne treba braniti, samo ga treba odvraćati. Ukoliko počne da radi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno. Dete to savršeno dobro razume. U tom uzrastu formiraju se radoznalost, preduzimljivost i interesovanje za život. Dete još nije sposobno da gradi duže logičke veze. Recimo da je razbilo skupu vazu. Ono ne razume da je za kupovinu te vaze trebalo dugo raditi i zaraditi mnogo novca. Kaznu će doživeti kao savladavanje sa pozicije sile. Nećete ga naučiti da ne razbija vaze, nego da se pokorava jačem. Zar to želite?

Do 5 godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način
Do 5 godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način

Drugi period: od 5. do 10. godine. U tom razdoblju se prema detetu treba odnositi „kao prema robu“. Postavite zadatke i tražite od njega da ih izvrši. Možete ga kazniti za neuspeh, ali ne fizički. U tom periodu se aktivno razvija intelekt. Dete mora naučiti da predvidi reakciju drugih na svoje postupke, da izazove pozitivan stav prema sebi i izbegne negativan. U tom uzrastu se nemojte ustručavati da ga zasipate znanjem.

Ova zaboravljena imena imaju moćno značenje: Neka vam se deca zovu po južnoslovenskim boginjama

Treći period: od 10. do 15. godine. Kako se odnositi prema njemu? Kao prema jednakom. Ne kao sa sebi ravnim, već upravo kao sa jednakim, budući da ipak imate mnogo više znanja i iskustva. Savetujte se s njim o važnim pitanjima, podstičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Namećite svoju volju neprimetno, „u rukavicama“, putem primera, diskusija i saveta. Ukoliko vam se nešto ne dopada, usmerite se na negativne posledice, izbegavajući direktne zabrane. U tom periodu života, formiraju se samostalnost i nezavisno mišljenje.

Poslednji period: nakon 15. godine. Poštujte ga. Kasno je da ga vaspitavate i samo vam preostaje da ubirate plodove svog vaspitanja.

Do 5 godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način
Do 5 godine kao da je kralj, do desete kao da je rob: Naučite da vaspitavate decu na tibetanski način

Kakve su posledice nepoštovanja ovih pravila?

♦ Ukoliko do pete godine sputavate dete, ugušićete mu preduzimljivost, aktivnost, interesovanje za život i intelekt. Naučićete ga da se bez pogovora i razmišljanja pokorava gruboj sili. Učinićete ga lakom žrtvom svih nasilnika.

Narodna verovanja i običaji: Deca rođena u zimsko doba treba da nose ova imena

♦ Ako nastavite da mu ugađate posle pete godine, dete će ostati infantilno, neposobno za rad i bilo kakve duhovne napore.

♦ Nastavite li da štitite dete i nakon 10. godine, ono će odrasti nesigurno, zavisno od samostalnijih drugova, koji na njega možda neće uvek vršiti dobar uticaj.

♦ Ako ne budete poštovali dete nakon njegove 15. godine, ono vam to nikad neće oprostiti i otići će zauvek, čim mu se ukaže prilika.

(Izvor: uspesnazena.com)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 27. NOVEMBAR 2018. GODINE: Blizanci želite da prihvatite angažovanje koje donosi dobru zaradu, Lavovi u susretu sa voljenom osobom budite dovoljno maštoviti
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 28. NOVEMBAR 2018. GODINE: Ovnovi prijaće vam lakša dijeta, izbegavajte nezdravu hranu, Bikovi partner ponekad ne razume vaše ideje, razjasnite se oko zajedničkih nesporazuma