Sastojke za ovaj specijalitet ima svaka kuća
Nešto vam se u trenutku prijelo slatko, a mrzi vas da napuštate toplotu svog doma. Imamo rešenje za vas – štrudla sa džemom koju možete da napravite na brzaka i pritom sigurno imate sve potrebne sastojke.
Sastojci za testo:
500 g brašna (tip 500)
250 ml mleka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
1/2 kašičice soli
5 kašičice šećera
Nadev:
džem (po izboru)
Za premazivanje rolata:
1 žumance
nekoliko kapi ulja
Priprema
Korak 1: U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umsti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.
Korak 2: Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Korak 3: Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Korak 4: Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.
Savet: Štrudla je veoma ukusna, meka čak i sutra dan… 🙂 Prijatno i uzivajte!
(Izvor: recepti.com, foto: pixabay)