Home Recepti (VIDEO) Tajno oružje srpskih vojnika u Velikom ratu: Evo kako se pravi...

(VIDEO) Tajno oružje srpskih vojnika u Velikom ratu: Evo kako se pravi hleb tain koji štiti i od kuršuma

4652
1
Hleb tain

Vojnički hleb tain nije samo hrana, već se iza njega skriva jako zanimljiva, istinita priča o vojniku Aleksi Zdravkoviću koji je čuvao ovaj hleb tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, iz kojih je izašao nepovređen.

Kada je odlazio u Prvi balkanski rat, majka je Aleksu zavetovala da prvo sledovanje vojničkog hleba, taina, ne pojede već da ga sačuva kao amajliju, jer se verovalo da upravo to prvo sledovanje ima magične moći i da štiti onoga ko ga nosi, ali i njegove saborce, od neprijateljskih kuršuma.

Sa tainom pod pazuhom Aleksa Zdravković je sa svojim saborcima prošao brojne frontove i nebrojene bitke.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Legenda o magičnom hlebu tainu tada se munjevito pročula čak i među savezničkom vojskom pa su Aleksi mnogi nudili veliki novac za tain, ali on nije želeo da pogazi majčin zavet i proda tain.
Po završetku Prvog svetskog rata Aleksa Zdravković se u Pirot vratio s mnogobrojnim ordenjem, ali i sa tainom u rukama!

Tu amajliju on je nosio od Pirota do Bitolja i Prilepa u balkanskim ratovima, a u Prvom svetskom, od Mačve do Soluna, i za sve to vreme nijedan metak ga nije okrznuo.

Znate li šta je sprža: Ovaj leskovački specijalitet pravi se na poseban način

Hleb su nastavili da čuvaju Aleksini potomci sve do 60-ih godina prošlog veka, kada su ga ustupili Muzeju Ponišavlja u Pirotu gde se i danas čuva.

Magični hleb tain pravio se tako da može da se jede i narednih 20 dana!

Recept

Sastojci:

  • 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri);
  • 2 kafene kašike sitne soli (kuhinjske ili morske);
  • četvrtina kafene kašike instant kvasca;
  • jedna i po čaša vode

Priprema:

Pomešajte brašno, so i kvasac, promešajte, a zatim dodajte vodu i promešajte kašikom ili varjačom. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati (posudu s testom možete staviti u plastičnu kesu ako nećete da se uhvati korica). Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da stoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.

Ovako se pravilno kuva domaća kafa: Probajte na stari način – bolju sigurno niste pili

Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte posudu (potrebna vam je posuda s poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.

Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen. Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao kako treba.

Ovako pripremljen hleb nije samo hrana, čuvajte ga i možda i vama donese sreću kao i Aleksi Zdravkoviću na bojnom polju!

Izvor: Telegraf.rs, Foto: Wikipedia.org

PRETHODNA VEST“Drava se ne predaje neprijatelju”: Zaboravljeni ratni heroj odbio naređenje da preda brod, obarao nemačke “štuke” i onesposobio aerodrom, a zauzvrat njegovi doživeli najstrašniju patnju
NAREDNA VESTOvih 9 stvari niste znali o Patrijarhu Pavlu: Spasao davljenika i dobio tuberkolozu, školski drug poznati književnik, milione evra ostavio SPC