Home Recepti Vojnički je mala beba za njega: Probajte specijalitet – pasulj sa dimljenim...

Vojnički je mala beba za njega: Probajte specijalitet – pasulj sa dimljenim mesom i slaninom!

278
0
SHARE
Vojnički je mala beba za njega: Probajte specijalitet - pasulj sa dimljenim mesom i slaninom!
Vojnički je mala beba za njega: Probajte specijalitet - pasulj sa dimljenim mesom i slaninom!

Prste da poližete

Pasulj je omiljeno jelo mnogih od nas. Kao obavezan dodatak u ovo jelo ide suva butkica ili slaninica. One mu daju taj poseban šmek i ukus zbog kojeg ćete teško naći osobu koja ovakav pasulj ne voli.

Potrebno je:

500g pasulja
1,5kg dimljena svinjska butkica
500g dimljena svinjska rebra
200g slanine
100ml ulja
crni luk-kockice
2 šargarepe sitno rendane
1 šargarepa kolutovi
glavica belog luka neoljuštena
1 manji celer
1 paškanat
1 koren peršuna
lovorov list
aleva paprika
2 kocke za supu
so, suvi začin
biber u zrnu

Priprema:
Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započeti nešto pre kuvanja pasulja, da bi se mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

Pasulj sa dimljenim mesom i slaninom
Pasulj sa dimljenim mesom i slaninom

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili.

Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode.

Da li biste smeli da probate nišku vijagru? U pitanju je burek sa sastojkom koji nije za svakoga

Kada je pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem.

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.

(Izvor: Stvar ukusa, foto: Pixabay)