Home Recepti Ne gubite vreme: Probajte prazničnu pogaču

Ne gubite vreme: Probajte prazničnu pogaču

919
0
Pogača

Obradujte svoje goste

Dani praznika su pred nama, pa je vreme da se kućna trpeza obogati sa jednom lepom pogačom. Za ovu prazničku pogaču zaista ne treba mnogo vremena.

Sastojci
Testo:
600 g brasna
20 g kvasca
125 ml mleka
125 ml vode
50 ml jogurta
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
1 žumance

Za premaz 1: 100 g margarina

Za premaz 2: 1 belance

Korak 1: U dublji sud za mešenje stavimo izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera, malo vode i brašna i promešamo kašikom da se sjedini, a zatim dodajemo jogurt, ulje, žumance, so i šećer, vodu i mleko. Promešamo sve kašikom, a zatim dodajemo brašno i mesimo dok dobijemo meko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostavimo testo da odmara oko 10-15 minuta. Izručimo ga na pobrašnjeni radni što i delimo, a 4 dela. Od svakog formiramo kuglicu i stavljamo sa strane. U posudiću samo malo otopimo margarin. Oklagijom od svake lopte testa formiramo krug, premažemo margarinom i ređamo ih jedan preko drugog poslednji ne premazujemo. Tako poređane krugove prebacimo na pek papir. Malom čašicom obeležimo krug u sredini kako bi znali dokle režemo kore. Ostrim nožem delimo krug na 8 delova ne prelazeći krug na sredini.

Korak 2: Svaku osminu delimo na 3 dela i pletemo pletenicu tako što je rez prema licu kako bi se pletenica listala.

Korak 3: Postupak ponavljamo sa svakom osminom.

Korak 4: Zatim zajedno sa papirom pogaču prebacimo u tepsiju br 26. Pokrijemo pogaču i ostavimo da raste oko 20 minuta. Premažemo umućenim belancetom i po želji ukrasiti. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 25-30 minuta.

(Izvor: Recepti.com, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTDogodilo se na današnji dan: Ukazom kralja Milana Obrenovića uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD
NAREDNA VESTZbunili bi se i najiskusniji profesori srpskog jezika: Imate 5 sekundi da pročitate i date odgovor na pitanje u “Slagalici” (VIDEO)