Home Istorija “Ni oca, ni majke, ni brata, ni sestre, nigde nikoga, sem nje...

“Ni oca, ni majke, ni brata, ni sestre, nigde nikoga, sem nje koja me je od mrvu mrvku odnegovala”: Naš veliki književnik sve je dugovao jednoj ženi

2723
0

“Naša kuća beše stara, široka, suva, glomazna i zaudaraše na čađ. S ulice bila je ograđena visokim zidom…”

Ovim rečima je naš književnik Bora Stanković opisao kuću u kojoj je rođen 1876. a koja se nalazi u Vranju.

Kuća Bore Stankovića je podignuta davne 1855. godine, a danas se nalazi u Baba Zlatinoj ulici, koja je dobila ime po Borinoj babi po ocu. Ona je i podigla kuću, a i bila najznačajnija osoba u ranom detinjstvu srpskog pisca.

“Naša kuća beše stara, široka, suva, glomazna i zaudaraše na čađ. S ulice bila je ograđena visokim zidom…”

Naime, Bora Stanković je rođen 31. marta 1876. godine baš u ovoj kući od oca Stojana, koji je bio po zanimanju obućar, i majke Vaske, ćerke bogatog vranjanskog trgovca Riste Grka.

“Ova mala će biti moja žena”: Dina je bila najveća ljubav Zorana Radmilovića! Zbog njega je raskinula veridbu i iz luksuznog roditeljskog stana prešla u njegovu mansardu

Imao je mlađeg brata Timotija koji je umro u drugoj godini. Otac mu umire 1881. godine, a majka 1883. tako da se od tada o njemu starala Zlata, njegova baba po ocu. U gradu su ga i znali jednostavno kao – Bora Zlatin.

Baba Zlata je poticala iz stare ugledne, ali osiromašene vranjanske porodice i često mu je pričala o “starom” Vranju. Upravo ove priče odrediće literarni put našeg slavnog pisca. Njegovo celokupno književno delo je ostalo vezano za Vranje, iako je u ovaj grad kasnije retko odlazio.

Kuća je podignuta kao četvorodelni objekat sa otvorenim tremom i doksatom pod kojim je ulaz u podrum. Građena je u bondruku sa ispunom od čatme, i sa krovom koji je pokriven ćeramidom. Gostinjska soba ja najveća prostorija u kući, nameštena je polu-orijentalno, a odmah pored nje je “Zlatina” soba, sa krevetom i razbojem.

“Naša kuća beše stara, široka, suva, glomazna i zaudaraše na čađ. S ulice bila je ograđena visokim zidom…”

Dvorište kuće krasi bašta sa starim dudom, ti je još kaldrma i bunar, kao i letnja kuhinja. U velikom dvorištu nalaze se još stara drvena kapija, bunar, kaldrma, šimširi, i vinova loza kao i kapidžik, koji kuću povezuje sa kućom starog Pribojčića, vranjskog trgovca.

– Naša kuća beše stara, široka, suva, glomazna i zaudaraše na čađ. S ulice bila je ograđena visokim zidom… – zapisao je Bora Stanković.

Malo je Srba kao što je bio Čelik: Dva puta dobio LOTO PREMIJU, odrekao se penzije u korist države, a tokom bombardovanja 1999. godine jednim potezom pokazao koliki je PATRIOTA!

On je u Vranju završio osnovnu školu i sedam razreda gimnazije. Osmi razred je završio u Nišu gde je i maturirao.

Baba Zlata umire 8. februara 1896. iste godine kada Bora upisuje Ekonomski odsek Pravnog fakulteta u Beogradu.

– Poslednja duša koja postojaše za me. Poslednji kut moga stana, poslednji ogranak moje rodbine, baba moja, umrla je! Ni oca, ni majke, ni brata, ni sestre, nigde nikoga. Sem nje. A ona me je od mrvu mrvku odnegovala. Nje nema više – zapisao je Bora Stanković.

Zbog nedostatka novca prodaje kuću lokalnom svešteniku. S početka XX veka, opština je otkupila kuću.

Kuća je bila u lošem stanju i čekala da grad odvoji sredstva za rekonstrukciju. Godine 1966. izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, posle čega je, godinu dana kasnije, u ovoj kući smešten Muzej Bore Stankovića.

I danas je u ovoj kući smešten muzej koji pripada Narodnom muzeju u Vranju. Dodatna rekonstrukcija izvršena je ove godine i kuća je sada otvorena za javnost.

(Wikipedia)

PRETHODNA VESTLjubavni horoskop (28. januar – 4. februar) 2019. godine: Škorpije dobro procenite svoje mogućnosti pre nego što pokrenete novu »ljubavnu varnicu«, Strelčevi učinite poseban gest pažnje u prilog zajedničkoj sreći
NAREDNA VESTZanimljiv trag srpske istorije: Ovako je Ivo Andrić pisao o Mladoj Bosni i Gavrilu Principu