Home Vesti Ovo ima samo u Srbiji: Jedno selo iznedrilo čak 39 doktora nauka...

Ovo ima samo u Srbiji: Jedno selo iznedrilo čak 39 doktora nauka i 37 reprezentativaca

2077
0

Selo sa oko 2.600 stanovnika nema srednju školu, a ipak ih zovu Srpska Sorbona

Po broju doktora nauka i državnih reprezentativaca selo Gajdobra u Opštini Bačka Palanka jedinstveni je fenomen na prostorima bivše Jugoslavije. Iz njega potiče 39 doktora nauka, od čega su 19 univerzitetski profesori. Selo je dalo tri akademika i svetski priznatog aforističara. Dres sa državnim grbom nosilo je čak 37 žitelja Gajdobre.

Selo sa oko 2.600 stanovnika nema srednju školu, a ipak ih zovu Srpska Sorbona. Potomci hercegovačkih kolonista ponosno ističu da nose njihovu bistrinu i gorštačku veštinu.
– U Gajdobri postoji nešto što je onaj starogrčki agon. Stalna potreba za nadmetanjem, za postizanje više ciljeva, za takmičenjem, za uzdizanjem, za uzrastanjem u svojim oblastima – navodi prof. dr Jovo Radoš, bivši predsednik Karate saveza Jugoslavije.

Ovo je najslađe selo na svetu: Nalazi se na 115 kilometara od Beograda i dobilo je ime po kamenovanju lovca

Tačno znaju ime svakog doktora nauka ili sportiste, pa čak i onih čiji su roditelji odavde.
– Ogroman je broj, preko osamnaest repreznentativaca u rukometu. Što se tiče košarke, tu su najpoznatiji igrači Mirko Milićević, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić – ističe Stojan Dangubić.


Decenijama postižu poene za Srbiju, a tek ove godine dobiće prvu sportsku halu.
– Da se posvetimo tome da otvorimo neku školu rukometa, da dovedemo sadašnje i bivše reprezentativce da malo rade sa decom – kaže Rajko Prodanović, bivši reprezentativac Srbije u rukometu.

U Gajdobri ima nekoliko fabrika koje zapošljavaju oko 1.200 ljudi. Najveća proizvodi 70 miliona čarapa godišnje i sve izvozi. Stopa nezaposlenosti je na minimumu.
– Ne radi samo onaj ko neće. I uvozimo radnu snagu, tako da ogroman broj radnika dolazi iz okolnih mesta – napominje Stojan Dangubić.

NAJBOGATIJE SELO U SRBIJI: Jedan otišao u Beč, povukao ostale, pa sad svi sagradili dvorce

U Gajdobri se još pripoveda o starom zavičaju, a obraz svakog doma pažljivo se čuva. – Potomstvo pamti svoje pretke, jer gde nema te veze potomstva i predaka, onda sve propada“, ističe Jovo Radoš.

Nema značajnije stvari za stanovnike Gajdobre, nego da se pohvale da u tom selu „majka i dalje rađa sokolove“.

(Izvor: RTS, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTPre 1000 godina nijedan Srbin ne bi oženio nevinu devojku: Da ima nešto dobro u tebi, već bi neko…
NAREDNA VESTNarodna verovanja za juli: Osobe rođene u ovom mesecu imaju veliku sreću u jednoj stvari, ali i manu zbog koje izbegavaju širok osmeh