Home Istorija Potresna ispovest majke heroja sa Košara: I dan danas sanjam njegov poslednji...

Potresna ispovest majke heroja sa Košara: I dan danas sanjam njegov poslednji poziv i kako ga molim da ne ide na Kosovo

2627
0

Živadinka Miletić (60) iz Bačine kraj Varvarina, majka je Dejana Miletića (22), koji je stradao u rejonu karaule Košare, gde su pre dve decenije vođene najžešće borbe. Ovo je njena potresna ispovest od koje se steže srce…

Poziv za vojsku, priča Živadinka, njen sin jedinac dobio je dok se rat, barem u njihovom kraju, još nije ni naslućivao. Vojsku je služio na Topčideru, redovno je dolazio na odsustvo, ili je porodica odlazila njemu.

A onda je usledio poziv, koji njegovoj majci i danas odzvanja kao najmučnije sećanje.

„Teroristi OVK su bile kukavice, a srpska vojska je grmela, mislili smo da će nas saterati u more“: Italijanski oficir NATO otkrio šta se dešavalo pre 20 godina na Košarama kada su se pojavili tenkovi

– Javio se i rekao da ga ne zovem nekoliko dana, jer neće biti u kasarni, a onda je tražio da razgovara sa ocem. Suprug je sa fiksnim telefonom otišao u drugu sobu i rekao mi: “Hajde, radi tamo, ne moraš sve da čuješ.” Kratko su razgovarali. Čula sam kako mu kaže: “Sine moj, srećno ti bilo, čuvaj se!” – ispričala je ona.

Kako je rekla, tog dana su imali po 10 minuta da se jave porodicama.

– Više ga nismo čuli. Zapitkivala sam supruga svakog dana zašto se ne javlja, gde je, a on mi je govorio da je u okolini Beograda. Molila sam ga da idemo da ga nađemo, neki đavo mi nije davao mira – priseća se Živadinka dok rukama miluje uramljenu sliku jedinca.

Otac na komandi, a sinovi u prvim borbenim redovima: Malo poznata priča o generalu Lazareviću i njegovom herojskom držanju tokom NATO agresije

Ne oprašta, kaže, to što joj nisu rekli gde ide.

Svih deset dana, koliko je bio na Košarama, mislila je da je u Beogradu i da je na sigurnom. A kada je tog 28. maja vojska pokucala na njihova vrata, sledila joj se krv u žilama.

– Znao je da se ja mnogo sekiram, bila sam bolesna, imala sam neki tumor u to vreme. Nije želeo da brinem. U petak je poginuo, u nedelju su nam ga doneli. I dan-danas sanjam njegov poslednji poziv i kako ga molim da ne ide na Kosovo. Moj suprug Dragan nije mogao da se izbori sa tugom zbog gubitka sina, preminuo je nekoliko godina kasnije – jedva izgovara Živadinka.

(VIDEO) Soko 22 opisao kako su uništili veliku grupu terorista OVK na Paštriku: Ovako su sedmorica srpskih heroja napravila zasedu i epilog njihovog uspeha zabeležen je kamerom

Priseća se i da je Dejan u poslednju posetu domu došao sa velikim planovima. Tog vikenda doneo je odluku da promeni život.

– Rekao mi je: “Mama, ja se više ne vraćam u selo. Ponudili su mi da ostanem da radim pri vojsci. Ako prihvatim, to će biti dobro i za mene i za vas.” Svoja dva sestrića, koja je obožavao, tog vikenda vodao je svuda po gradu, kao da je osećao da ih više neće videti. Kako godine prolaze, sin mi sve više nedostaje, a sada mi je najpotrebniji – neutešna je Živadinka.

PRETHODNA VESTZa Singidunum svi znaju, ali je za Veligradon retko ko čuo: Ovo su 15 imena Beograda kroz burnu istoriju
NAREDNA VESTPismo profesorke za roditelje: Pročitajte ga, živimo u eri kada odgajamo zombi generacije