Home Istorija Za Singidunum svi znaju, ali je za Veligradon retko ko čuo: Ovo...

Za Singidunum svi znaju, ali je za Veligradon retko ko čuo: Ovo su 15 imena Beograda kroz burnu istoriju

3284
0

Najstariji naziv za Beograd, za koji se pouzdano zna, bio je Singidum. Ovim prostorima vladali su Kelti koji su za svoju teritoriju osmislili ime kao kombinaciju reči singi – sa značenjem krug i dun – naselje. Prema tome, najstariji pisani naziv našeg grada je tumačen kao kružno naselje ili još verovatnije utvrđenje ovog oblika.

Kada su u 2. veku grad osvojili Rimljani, preimenovan je u Singidunum. Pod rimskom vlašću Singidunum je imao svoju samoupravu, a status mu je bio sličan statusu koji su imale kolonije.

Rodila je jednog od najvažnijih vladara Srbije u istoriji: Kroz Baba Višnjinu ulicu svakodnevno prođe hiljade ljudi, a malo njih zna ko je ona bila

Građani koji su ga naseljavali nisu imali pravo da učestvuju u političkom životu za razliku od rimskih državljana. S druge strane, bili su u obavezi da plaćaju porez.

Pod vlašću Vizantije, u 6. veku ime prelazi u Veligradon. Car Justinijan izgrađuje i obnavlja ovu teritoriju koju su posle rimskog perioda razorila varvarska plemena: Huna, Gota, Vizigota… Grad dostiže teško očekivani miran period, ali ni ovoga puta ne zadugo.

Avari pale i uništavaju Veligradon koji ustupa mesto današnjem nazivu, dolaskom Slovena (sredina 7. veka).

Beograd kako samo ime kaže, Sloveni su mu dali po svetloj boji kamena kojom je izgrađen.

Otac na komandi, a sinovi u prvim borbenim redovima: Malo poznata priča o generalu Lazareviću i njegovom herojskom držanju tokom NATO agresije

Naziv se privremeno ustaljuje i nikada se više ne gubi u potpunosti. U međuvremenu će se pojavljivati druge varijante, ali je narod sa ovih prostora u periodu od 9. do 11. veka i dalje svoje stanište najčešće nazivao slovenskom varijantom, Beograd.

Karta Beogradskog pašalukaKratkotrajno, biće poznat i pod latinskim imenom Alba Graeca. Bugari će, za vreme svoje vladavine ime promeniti u Alba Bulgaricu. Pod Ugarima će, takođe, uslediti više varijanti: Fehervar, Nandoralba i od 14. veka Nandorfehervar koji takođe aludira na belu boju. Jedno vreme će nositi nemačka imena: Weißenburg i Griechisch-Weißenburg kao i italijansko Castel Bianco (Beli zamak).

Zašto se Srbi ljube tri puta: Istina će vas možda iznenaditi

Pod Osmanlijama poznat je kao Belgrat i Dar Al Džihad u značenju Kuća rata. Četrdesetih godina prošlog veka nacisti će osmisliti svoju varijantu: Prinz Eugen Stadt.

Od lokalnih naziva, poznat je i kao Bijograd, kako ga je Vuk Karadžić nazvao u svom rečniku; kao Biograd na Dunavu i, naravno, najčešća varijanta Beograd, kako su ga i krstili stari Sloveni.

Izvor: Opanak.rs, Foto: Wikipedia.org

PRETHODNA VESTKosmetski odred srpskih specijalaca hteo je da uđe na Kosovo! Evo ko ga je 2000. godine sprečio da se vrati na našu svetu zemlju!
NAREDNA VESTPotresna ispovest majke heroja sa Košara: I dan danas sanjam njegov poslednji poziv i kako ga molim da ne ide na Kosovo