Home Istorija (VIDEO) Volimo te otadžbino naša: Kako je nastala ova patriotska pesma koja...

(VIDEO) Volimo te otadžbino naša: Kako je nastala ova patriotska pesma koja je prkosila NATO bombardovanju

4230
0
Piloti Vojske Srbije

Pesma nije bojni poklič, već poziva na ljubav prema svojoj zemljim, kaže kompozitor Rade Radivojević

April 1999. godine, u jeku NATO bombardovanja, na programima TV i radio stanica najviše se slušala pesma “Volimo te otadžbino naša” čiji je kompozitor Rade Radivojević. Ovog muzičara znamo po brojnim šlagerima i pop baladama koje su nastale u mirnodopskom periodu.

Nikad zaboraviti, nikad oprostiti NATO bombardovanje: Milica bi danas studirala i brinula mladalačke brige, Marko trčao za loptom i branio boje Srbije

Inače, pesmu “Otadžbino” pevaju Leontina i Milan Šćepanović Šćepa, a Rade Radivojević nam priča kako je ona nastala.
– Nastala je u maju 1997. godine za potrebe Vojske Jugoslavije. Ponuđeno mi je da napravim muziku za pesme čije tekstove je napisao pukovnik Stanoje Jovanović. Pesme su naručene za proslavu Dana Vojske Jugoslavije. One su iz vojničkog života i ja sam intervenisao malo kod tekstova jer sam smatrao da pesme treba da budu patriotske, ali ne sa “dubokim patosom”. Pesma treba da ima patriotski naboj, ali po tom patriotizmu ne sme da se “gazi”. Napisao sam masovnu pesmu na šlagerski način sa elementima sinfo-roka. Moj stav, kada su masovne pesme u pitanju je da one treba da budu bliže mladima i moderne. Tekst treba da bude rodoljubiv, ali bez busanja u grudi. Tako tekst i jeste u “Otadžbini” vojnički, ali je apsolutno miroljubiv. Ono što je važno jeste da, ipak, tekst budi patriotska osećanja, ali na kulturan i civilizovan način. Pesma nije bojni poklič, već poziva na ljubav prema svojoj zemlji.

Aktuelna je bila još jedna vaša pesma “Zemlja se srcem brani”?
– Ta pesma je nastala kad i ova prethodna i to je jedna balada koja govori o sećanjima na vojničke dane. To je takođe lepa, primerena balada koja možda i nije uobičajena vojnička pesma. Pesme su nastale za Dan Vojske Jugoslavije, a igrom slučaja one su postale slušane tih dana u jednom drugom kontekstu.

Kako se osećate kao autor ovih pesama?
– Meni je jako drago i ponosan sam što su baš moje pesme te koje bude patriotska osećanja i koje predstavljaju našu vojsku uz koju je stao sav narod. Kao kompozitoru mi je dužnost i obaveza da se na taj način odužim svom narodu.

Ali vremena su tužna kada su takve pesme aktuelne?
– Žao mi je što je to tako, ali ako pogledate kroz istoriju, patriotske pesme su i nastajale u kriznim vremenima. One su i ostale i opstale zahvaljujući kriznim vremenima. Masovne pesme se i pišu na specifičan način – uvek je tu veliki ansambl, veliki hor i melodija uvek mora da bude opšte prihvaćena.

Otac na komandi, a sinovi u prvim borbenim redovima: Malo poznata priča o generalu Lazareviću i njegovom herojskom držanju tokom NATO agresije

Čime ste se bavili tokom bombardovanja?
– Neposredno pred eskalaciju svega ovoga što nam se dešava napisao sam dve dečije pesme za festival u Kuršumliji i jako mi je žao što je i ovaj grad doživeo bombardovanje i što deca umesto pesme slušaju bombe. Napisao sam i jednu lepu pesmu za dečiji festival u Novom Sadu, ali sve je to bilo po strani. Vrlo mi je važno da ove moje pesme koje su tada bile aktuelne nemaju lažni patos i teatralnu patetiku – zaključio je kompozitor Rade Radivojević.

(Izvor: Yugopapir, RTV revija)

PRETHODNA VESTKUMSTVO SE NIKAD NE ODBIJA: Evo šta vam se može desiti ako prekršite ovo pravilo
NAREDNA VESTPrinceza Nemanjića neobičnog imena i misteriozne sudbine: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!