Home Istorija Ratne priče sa Paštrika: Potresne ispovesti boraca 549. motorizovane brigade koji su...

Ratne priče sa Paštrika: Potresne ispovesti boraca 549. motorizovane brigade koji su preživeli tepih bombardovanje NATO avijacije

3324
1

Bitka na Paštriku je drugi deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu UČK teroristi u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije

Kad je postalo jasno da ofanziva na Košarama nije dala rezultate i da u tom rejonu ne mogu da probiju odbranu Vojske Jugoslavije, počeo je UČK napad na planinu Paštrik koja se nalazi u okolini Prizrena. Cilj je, kao i na Košarama, bio spajanje UČK snaga iz Albanije sa UČK snagama koje su se nalazile na teritoriji Kosova i Metohije.

Snažna poruka ruskog dobrovoljca sa Košara i Paštrika i danas pogađa u centar: Gde ste SRBI moji? Da li vas je preko noći neko oteo i zamenio narodom koji nema ni pamćenja ni časti?

Operacija Strela 2, kako su je nazivali albanski i NATO planeri, počela je 26. maja i trajala do 14. juna kada su se snage Vojske Jugoslavije, posle potpisanog Kumanovskog sporazuma, povukle sa teritorije Kosova i Metohije. Neprijatelj nije uspeo da ostvari svoj cilj i da u borbi probije liniju odbrane 549. motorizovane brigade. Vojska Jugoslavije na Paštriku je ostala nepobeđena.

Na osnovu svedočenja više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca pripadnika 549. motorizovane brigade, ispričani su događaji o borbi koja je vođena u rejonu planine Paštrik. Rekonstrukcije i dramatizacije događaja snimane su na planinskim vencima oko Dimitrovgrada, Pirota i Niša i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA: Kako je tokom paklenih borbi na Paštriku nastala ova krilatica i postala simbol 549. motorizovane brigade

Dokumentarni film hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Potresne priče preživelih boraca 549. motorizovana brigada koja je jedina bila izložena tepih bombardovanju strategijeske NATO avijacije, ilustrovane su autentičnim arhivskim snimcima Asošijeted presa. Snimci su napravljeni sa teritorije Albanije. Korišćeni su i snimci našeg reportera nastali posle bombardovanja kao i fotografije koje su vojnici sami snimili.

Iako je neprijatelj intenzivnim napadima i bombardovanjem pokušavao da porazi naše jedinice, materijalni gubici nisu bili veliki. Na prvoj liniji fronta poginulo je 26 pripadnika 549. motorizovane brigade, dok su gubici UČK snaga bili gotovo 20 puta veći.

(VIDEO) General Pavković: Bitka za Košare je bila strašna, ali na Paštriku je bilo još gore; B-52 i B-1 su sejali tepihe bombi po našim borcima dok su vodili bitku sa OVK

Dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Paštrika” biće prikazan na dvadesetogodišnjicu početka bitke, u nedelju 26. maja na Prvom programu RTS-a.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Vojnofilmskog centra “Zastava film”.

(rts.rs, Youtube)

PRETHODNA VESTKoliko su koštali automobili u bivšoj Jugoslaviji: Evo koliko prosečnih plata je bilo potrebno za Jugića ili Peglicu, a koliko za Mercedes
NAREDNA VESTJedinstven Crkveni kalendar: Sa njim nema greške, ispratićete sve svece, praznike i postove