Home Vesti Sistem tri koverte: Beograđanin otkrio kako sa platom od 42.000 dinara uspeva...

Sistem tri koverte: Beograđanin otkrio kako sa platom od 42.000 dinara uspeva da uštedi 1.000 evra za tri meseca

1454
0

Podelio je svoje trikove i shvatićete kako mu je to pošlo za rukom

Beograđanin (31) koji radi u administraciji jedne građevinske firme gde prima 42.000 dinara uspeo je da za samo tri meseca uštedi čak 1.000 evra. Ovaj mladić, koji iz razumljivih razloga želi da ostane anoniman, podelio je svoje trikove. Posle čitanja ovog teksta, shvatićete kako mu je to pošlo za rukom. On je do pre nekoliko meseci bio nezaposlen i nije imao gotovo nikakve prihode.

– Počeo sam da radim u septembru. Plata mi je 42.000 dinara, primam je na ruke, iz dva dela – počinje priču ovaj Beograđanin, ističući da je sumu od 1.000 evra uspeo za tako kratko vreme da skupi u velikoj meri zahvaljujući pomoći roditelja. Međutim, smatra i da su štedljiv način života i brojni trikovi kojima se služi značajno doprineli stvaranju ove sume.

1. Čim dobijete platu istog trenutka kupite evre

– Čim dobijem platu, više od polovine odmah zamenim u evre. Od svake dosadašnje zarade, odmah sam kupovao po 200 evra. Taj novac stavim u kovertu i zaboravim na njega – kaže mladić.2. Stroga disciplina – sistem tri koverte

Zajam, povišica, metla, trougao: 10 narodnih verovanja kako da novac ostane u kući

Beograđanin ističe da je za štednju jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored koverte u kojoj čuva evre, ima još dve u kojima gomila novac.

Novac– Imam kovertu u kojoj čuvam novčanice od 1.000 i 2.000 dinara. Odatle uzimam novac potreban za dnevne troškove. Međutim, kako rasitnim “hiljadarku”, na kraju dana otvaram novčanik i novčanice od 10, 20 i 50 dinara stavljam u drugu kovertu i njih štedim. Iznenadili biste se koliko od tih sitnih para ustvari skupite na kraju meseca – priča on.

2. Nikada ne nosite u novčaniku puno novca

Ako sa sobom ne nosite pet hiljada dinara, već samo ono što vam je neophodno za trošak, lakše ćete se disciplinovati da potrošite samo za osnovno.4. Izlazite više “po kućama”, izbegavajte restorane i kafiće

Pismo profesorke za roditelje: Pročitajte ga, živimo u eri kada odgajamo zombi generacije

Ovaj mladić priznaje da retko boravi po kafićima, a u restoranima jede svega nekoliko puta godišnje. Kada ide u goste, ponese neku od flaša iz bogatog bifea svojih roditelja, u kome je, kako kaže, veći izbor nego u prodavnici.

– Zašto bih pio piće u kafiću kada to mogu da radim i kod kuće, besplatno, i 100 puta kvalitetnije? Prijatelji dolaze kod mene i tu se družimo, a jedno od zadovoljstava mi je i mali fudbal, tako da ne smatram da se ne družim dovoljno. Prosto, ne želim da trošim pare na nepotrebne stvari – priča on.

Ističe i da je olakšavajuća okolnost to što retko pije alkohol, a pre nekoliko godina je ostavio i cigarete.

3. Prestanite da pušite i uvedite “pušačku kovertu”

– Kada sam ostavio cigarete uveo sam sebi pravilo da svakog dana stavim 200 dinara u “pušačku kovertu”. Za mesec dana u njoj bih skupio 8.000 dinara. Ovu naviku zadržao sam do danas – priča on i dodaje da za dnevne troškove ponekad uzima novac iz tog “fonda”, ali da ga uredno beleži i vraća.

– Imam običaj da kažem “dužan sam sebi 400 dinara” – kaže on u šali.

Novac4. Sve što znate da radite probajte da unovčite

Iako zarađuje 42.000 dinara na svom redovnom poslu, ovaj Beograđanin povremeno deci drži časove engleskog, pa od toga ima i dodatne prihode. Sve što na njima zaradi, takođe, odmah stavlja u kovertu sa evrima.

5. Oslonite se na roditelje, partnera…

– Ruku na srce, ušteda od 1.000 evra ne bi bila moguća bez podrške. Trudim se da što češće svratim kod roditelja na ručak, pa se i na taj način uštedi. Dok sam bio nezaposlen pomagali su mi oko računa, a ta praksa još uvek nije u potpunosti “zamrla”, i nadam se da neće skoro – priznaje Beograđanin.

(VIDEO) Krstili se i vernici i ateisti: Ispod zidina crkve grme narodnjaci, a sveštenik sve snima mobilnim

Dodaje i da živi sa devojkom u skromnom stanu koji ona plaća.

6. Praktikujte uslugu za uslugu

Ovaj mladić kaže i da se razume u kućne popravke, pa da mu se i to znanje ponekad pokaže kao korisno.

– Na primer, komšija ima firmu koja uvozi kućnu hemiju. Ponekad mu pomognem oko auta, nekad mu nešto popravim, prenesem… On mi zauzvrat pokloni po neki paket proizvoda koje prodaje, pa ni za to ne trošim novac – kaže on.

7. Planirajte kilometre koje prelazite kolima

Ovaj snalažljivi Beograđanin otkrio nam je još neke trikove kojima se služi da bi uštedeo.

Novac– Vozim auto na plin, a svaki kilometar koji prelazim je pažljivo planiran. Ponekad se vozim i gradskim prevozom, i priznajem, ne sećam se kada sam poslednji put platio kartu. Kada kupujem odeću, uvek odvojim dovoljno vremena da potražim povoljniju opciju.

8. Kupujte po pažljivo napravljenom spisku

Nemam običaj da idem u prodavnicu bez jasnog spiska onoga što kupujem – kaže mladić.

(FOTO) Srbijo, deca ti se rađala! Upoznajte Spasiće iz Kragujevca: Imaju šestoro dece i ni na šta se ne žale

Dakle, pošto vas lepo ukrašeni rafovi sa sniženjima često mame, ponesite spisak, isplanirajte obrok do detalja i držite se samo toga. Tako nećete ni bacati hranu.

9. Kasica prasica

Iako je odrastao čovek, on se nije se odrekao ni svoje “kasice prasice” za sitan novac sa kojom je napravio prve korake u štednji.

– Napunim je za otprilike tri meseca, i za toliko vremena se u njoj skupi oko 2.500 dinara. Za taj novac uvek izvedem devojku na večeru – kaže on.

On napominje da iako možda nemaju svi životne okolnosti pod kojima je on skupio ovoliku sumu novca za kratko vreme, ali veruje da bi uz njegove savete svako ko ima redovne prihode mogao da uštedi makar nešto.

Izvor: Blic, Foto: Pixabay

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 20. APRIL 2019. GODINE: Ovnovi vaša namera je da osvojite nečiju naklonost, Ribe dobar predosećaj koji imate nagoveštava uzbudljivu zabavu ili novi emotivni susret
NAREDNA VESTVrbica je najlepši dečji praznik radosti: Evo zašto treba da idete na reku i šta sve treba da uradite sa cvećem