Home Vesti (VIDEO) Šaban Šaulić se predstavio davne 1978. pesmom “Dođi da ostarimo zajedno”:...

(VIDEO) Šaban Šaulić se predstavio davne 1978. pesmom “Dođi da ostarimo zajedno”: Svi su mu govorili da je promašaj, a ona je prodata u 400.000 primeraka i oborila je sve rekorde!

2900
0

Šaban Šaulić umro je od pucanja srčane aorte posle saobraćajne nesreće u Nemačkoj i ostavio porodicu, prijatelje i fanove u šoku.

Svi znaju njegove pesme. Ako ih i niste slušali, sećate se pesama sa radija u kući vaše bake ili mame. Čak i ako ga niste slušali, kada čujete prve taktove “Dođi da ostarimo zajedno”, znaćete da je to pevao Šaban Šaulić.

Reč je o pevaču koji je u staroj Jugoslaviji imao veću zaradu i od Zdravka Čolića, “Dugmića” i Srebrnih krila zajedno, a da se razumemo, oni su bili veoma popularni.

Pesma “Dođi da ostarimo zajedno” prodata je 1978. godine u 400.000 primeraka, što je bio apsolutni rekord u bišoj Jugoslaviji.

“Dimitrijo, sine Mitre” je pesma koju mnogi naručuju u kafani, a niko ne zna kakva strašna sudbina stoji iza nje

Pričalo se da je kao Vuk Karadžić išao po selima da bi naučio i sačuvao stare pesme od zaborava. Ipak u jednom intervjuu, koji prenosi Jugopapir, rekao:

“Pa ne idem baš po selima kao Vuk. U Šapcu, na Kamičku, ima jedna pevačka legenda. Zove se Memiš Gordić. Pevao je i svirao je sa Cicvarićima. Zna stotine, možda i hiljade pesama. Taj divni čovek bio je moj prvi učitelj. Držao mi je lekcije o dinamici, o pravilnom disanju, o svemu. Priznajem da sam ga na početku karijere imitirao”, rekao je Šaulić u intervjuu 1981. godine.

U jednom od poslednjih intervjua koje je dao pre tragične smrti, za “Novosti” je u oktobru prošle godine otkrio da je pesma koja najbolje oslikava njegovih 50 godina karijere upravo “Dođi da ostarimo zajedno”.

Pesma “Šote, mori šote” krije jezivu istinu: Nećete je više pevati, ni naručivati kada saznate njeno značenje

– Iako sam uvek bio dosledan, ponekad sam pravio i poneki iskorak, ali mislim da je to bio iskorak dalje, na bolje. U tom smislu se, najviše, izdvojila legendarna pesma „Dođi da ostarimo zajedno“. Kad sam je snimio, nećete verovati, dobijao sam kritike od svojih kolega, koji su rekli: „Šaban nikada nije promašio nijednu ploču, ali ovo je definitivno promašaj.“ Obrazloženje je bilo: „Mi to ne razumemo!“. Smatrali su da sam otišao iz narodnjačkih voda i baš su mi zamerili. A ja sam, samo, želeo da uradim nešto novo, drugačije, zanimljivo. Tu pesmu je sviralo pedeset ljudi u studiju, to je bila simfonija. Pisao sam je zajedno sa Radetom Vučkovićem i ispostavilo se da smo, zaista, napravili revoluciju. Eksplodiralo je kao atomska bomba i ta ploča je bila najprodavanija u tadašnjoj Jugoslaviji. Više od milion i dvesta hiljada primeraka. Bila je vrhunski hit i veliki pomak na muzičkoj sceni – rekao je Šaban za “Novosti”.

“Nisi me volela u ono vreme, a ja sam želeo samo jedno sada kad nismo mi mladi ko nekada dođi da ostarimo zajedno”, stihovi su uz koje je najviše čaša slomljeno i najviše slomljenih srca lečilo tugu. I tako će i ostati još dugo godina.

(Izvor: Kurir.rs, Jugopapir, Novosti)

PRETHODNA VESTNovo pismo majke poginulog heroja sa Košara: Hoće dа briše grаnicu zа koju si ti i još mnogo vojske dаli svoje živote
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. FEBRUAR 2019. GODINE: Bikovi izbegavajte nezdravu ishranu, konzumirajte više vitamina, Device potrudite se da kontrolišete impulsivnu stranu svoje prirode