Home Vesti (VIDEO) Teško je ne pustiti suzu: Ovako je Dragan Nikolić recitovao Bojićevu...

(VIDEO) Teško je ne pustiti suzu: Ovako je Dragan Nikolić recitovao Bojićevu ,,Plavu grobnicu”

5751
0
(VIDEO) Teško je ne pustiti suzu: Ovako je Dragan Nikolić recitovao Bojićevu ,,Plavu grobnicu''
(VIDEO) Teško je ne pustiti suzu: Ovako je Dragan Nikolić recitovao Bojićevu ,,Plavu grobnicu''

Najbolje izvođenje ove pesme može se čuti u dokumentarnom filmu “Gde cveta limun žut”

23. januara 1916. godine u Krfskom kanalu, u Prvom svetskom ratu, počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Završeno je tek 23. marta 1916.

Naziv Plava grobnica koristi se za more oko ostrva Vida kod Krfa u koje si tokom Prvog svetskog rata sahranjivani preminuli srpski vojnici, kada na samom Vidu više nije bilo mesta.

“Bežite živi, idu mrtvi”: Ovo je priča kako je 62.000 Srba odlučilo sudbinu Prvog svetskog rata

Posle natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, srpski vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Dnevno je prvih dana umiralo i do 300 vojnika. U početku su sahranjivani na kamenoj obali ostrva, a zatim, kada to više nije bilo moguće, čamcima su prevoženi i potapani u vode Jonskog mora.

Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira. Postojao je običaj da svi naši brodovi koji prolaze Krfskim kanalom zastanu kako bi odali počast stradalim srpskim ratnicima.

Čuveni Orijent ekspres kasnio je samo jednom i to zbog srpske heroine: Milunka Savić nije imala novca za kartu, a onda je krenula nezapamćena akcija

Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše svoju čuvenu pesmu Plava grobnica.

Najbolje izvođenje ove pesme može se čuti u dokumentarnom filmu “Gde cveta limun žut”, a svojim dubokim i potresnim glasom je recituje Dragan Nikolić.

(youtube.com, stil.kurir.rs)

 

PRETHODNA VESTSigurno ste se pitali 100 puta: Evo zbog čega se sveštenicima ljubi ruka
NAREDNA VEST“Ako sad nisi ti, nikad to nećeš ni biti. Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme”: 10 mudrih izreka velikog Mike Antića