Home Običaji Znate li šta su Poklade? Datiraju od pamtiveka, crkva smatra da su...

Znate li šta su Poklade? Datiraju od pamtiveka, crkva smatra da su to paganski običaji, ali oni su se održali u narodu

11052
0
Poklade

Kako bi oterali zimu, a prizvali proleće, na severu Vojvodine tradicionalno se održavaju “poklade” u narodu poznate kao “maškare”.

Praznik koji se obeležava obično početkom februara i traje sve do Pepelnice, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa. Reč je o kostimiranoj povorci mališana, ali i odraslih u kojima se obično muškraci prerušavaju u žene, a žene u muškarce i šetaju ulicama vojvođanskih gradova.

Čudni običaji kod Srba: Evo zašto se prevrću stolice i otvaraju prozori kada neko umre!

Karakteristično za “maškare” jeste buka, ona se proizvodi lupanjem u šerpe, glasnom muzikom i pesmom kako bi se oterala zima. Lutka napravljena od dronjaka koja predvodi karneval i koja simbolizuje nekoga kome se “sudi” na kraju se spaljuje.radicionalne poklade se organizuju kako bi se što pre prizvalo lepo i sunčano vreme.

Običaji koji se vezuju za “maškare” datiraju od pamtiveka, u mnogim zapadnim društvima svečano se obeležavaju, negde su u znaku karnevala, maskenabala. Poreklo karnevala vodi od starorimskih svetkovina u kojima je prisutan Dionisov kult.

Najbizarniji običaj kod Srba LEDI KRV U ŽILAMA

Te paganske običaje crkva je htela proterati, ali oni su se održali u narodu. Glavni povod “maškarenju” jeste proterivanje “zlih sila” i “duhova” koje obično predvodi lutka koja se naziva “Karnevel”, najčešće se pravi od slame, obučena u dronjke kako bi se lakše spalila. Ovim obredom se veruje da je zima proterana, a proleće prizvano.

(Izvor: SrbijaDanas)

PRETHODNA VESTImao se rašta i roditi: Ovaj srpski heroj je odlikovan Karađorđevom zvezdom i to na predlog NEPRIJATELJA
NAREDNA VESTDan kada su Srbi prvi put videli automobil: Poneko je razrogačio oči, poneko se prekrstio, sluteći da se sreo sa nečastivim