Home Istorija Dan kada su Srbi prvi put videli automobil: Poneko je razrogačio oči,...

Dan kada su Srbi prvi put videli automobil: Poneko je razrogačio oči, poneko se prekrstio, sluteći da se sreo sa nečastivim

3087
0
printskrin

Bio je 3. april 1903. godine. Beogradom su još prolazile kočije kada je u Železničku stanicu ušla „aždaja“ koja je prepala narod.

Voz iz Beča je pristigao sa čudnovatim tovarom: nekakvom skalamerijom koja je mogla da ide ulicom bez konjske zaprege. Bio je to automobil ugledniog beogradskog trgovca i bankara Bože Radulovića.

Boža je kupio automobil, ali ga je baš bilo strah da njim i upravlja i zato je volan prepustio svom prijatelju Sretenu Kostiću. Tako je Kostić postao prvi profesionalni vozač u Srbiji.

Boža Radulović je uz automobil iz Beča dobio i ličnog instruktora. Praksa tadašnjih proizvođača automobila bila je da na 45 dana pošalju čoveka koji će novog vlasnika obučiti za vožnju. U ovom slučaju, vožnju je učio Sreten Kostić.

Odmah pošto je automobil stigao, obavljena je probna vožnja od stanice preko Nemanjine do Kneza Miloša, a odatle na Topčider.

Kako je tada zabeležio Kostić, piše Autoslavia, prva vožnja je prošla dobro, ali uz dodatne komentare reakcija prolaznika: “Poneko je razrogačio oči, poneko se prekrstio, sluteći da se sreo sa nečastivim”.

(VIDEO) Putinu u čast: 300 automobila kreiralo portret predsednika Rusije

Zaprepašćen narod se sklanjao pred ovom „nemani“, a novine su pisale i da je „jedan pastir, čuvši huku automobila, pobegao glavom bez obzira, ostavivši stado ovaca. Prilikom jedne predvečernje vožnje jedna seljanka se toliko uplašila svetlosti farova da je pred kola stala kao ukopana, vičući i mlatarajući rukama sve dok šofer nije ugasio svetlo”. Kako beleži magazin “Automobil”, sutradan se pričalo: “Prođe aždaja kroz naše selo, svetle joj oči nadaleko i brekće, a cepa sve što joj stane na put!”.

Od vremena Bože Radulovića do danas mnogo je automobila „poteklo“ od Železničke stanice preko Nemanjine do Topčidera, a narod više ne beži pred kolosalnim primerima tehnologije.

Danas više ne morate da čekate da stigne voz iz Beča i doveze vam novog ljubimca. Zahvaljujući čudima tehnologije, danas automobil možete da kupite i iz fotelje, samo ako imate laptop ili telefon. Da je Boža Radulović imao sreću da se rodi u ovo naše vreme, kao vizionar i modernan čovek sigurno bi pohitao da pazari najnovije iz sveta automobila.

Svi znaju delove teksta koje matičar izgovara mladencima, ali retko ko zna ko je autor

Da je Boža Radulović živeo u ovo naše vreme, omiljena destinacija bila bi mu OMV Virtuelni Sajam automobila, mesto gde se sreću nova, izuzetna vozila namenjena ljudima koji tačno znaju šta od automobila žele.

OMV Virtuelni sajam automobila je jedinstven projekat na našim prostorima i omogućava da udobno, bez stresa zbog gužve, sa uživanjem pregledate svaki model do detalja, da natenane prostudirate njegovu karakteristiku, da prespavate i sutra mu se ponovo vratite ako želite da kupite. Dodatno zadovoljstvo predstavlja 3D tehnologija kojom su automobili snimljeni. A pre sajma, skoknite i do OMV pumpe, na 3D turu, prvu u istoriji!

(Izvor: Blic)

PRETHODNA VESTZnate li šta su Poklade? Datiraju od pamtiveka, crkva smatra da su to paganski običaji, ali oni su se održali u narodu
NAREDNA VEST“Teroristi OVK su bile kukavice, a srpska vojska je grmela, mislili smo da će nas saterati u more”: Italijanski oficir NATO otkrio šta se dešavalo pre 20 godina na Košarama kada su se pojavili tenkovi