Slatko od ruža pripremati od nekalemljenih đulova
Osim što simbolizuju ljubav, crvene ruže mogu da budu deo vaše zimnice. I to one slatke. Stariji se sigurno sećaju slatkog od ruža kao neizostavnog posluženja uz kafu i kolače. A mladji bi mogli da probaju nešto novo! Zašto da ne.
Samo za gurmanluke: Ovo su 3 recepta za preukusne posne čorbe
Prema „Mom kuvaru i savetniku“, ili tačnije „Patinom kuvaru“, recept za slatko od ruža glasi ovako:
„Slatko od ruža pripremati od nekalemljenih đulova. Praviti ga na ovaj način: jedan litar vode sipati u čistu šerpu za slatko. Kad voda provri, dodati 60 grama očišćenih majskih ruža i ruže kuvati u vodi četvrt sata. Neka ne plaši domaćicu što će voda biti zelena. U istu vodu dodati kilogram šećera i odmah ucediti sok od limuna ili komad rastopljenog limontusa. Zelena boja će se pretvoriti u rubinsku boju, a kad bude gustina dovoljna, skinuti slatko s vatre, skinuti penu, pokriti mokrom salvetom, pa tek sutradan sipati u čiste tegle, povezati celofanom i ostaviti na mesto.“
(VIDEO) Krije simboliku koju su naše bake pročitale: Šokantno značenje jedne od najlepših sevdalinki “Jutros mi je ruža procvetala”
Ono što je u svom receptu još naglasila Spasenija Pata Marković je da se slatko od ruža može skuvati i od belih ruža. Samo što, ona dodaje, onda treba „u već gotovo slatko kanuti nekoliko kapi alkrmeza, te će i od belih ruža postati lepo i ružičasto slatko.“
Alkrmez, biljka spomenuta u receptu, poznata je pod nekoliko imena: vinobojka jer se koristi i u bojenju vina, ali i kermes, murićep, grozdoboja, solima. Pošto može biti i otrovna, najbolje je izabrati crvene ruže, i slatko pripremiti s ljubavlju. Kako boja i nalaže!