Home Recepti Samo za gurmanluke: Ovo su 3 recepta za preukusne posne čorbe

Samo za gurmanluke: Ovo su 3 recepta za preukusne posne čorbe

444
0
SHARE

Probajte barem jedan da iskoristite i napravite lepu čorbu

Pošto je vreme posta donosimo vam tri preukusne a lagane posne čorbe koje se prave brzo i lako, a ako ste ljubitelj povrća one će vam biti odličan izbor.

Čorba od šampinjona sa belim vinom

Potrebno je:

250 gr šampinjona, 2 kašike margarina, 1 manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, 1 čen belog luka, so, biber, peršunov list.

Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a toga nismo ni svesni!

Priprema:

Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstati na margarinu. Dodati brašno, naliti 2 litra vode i kuvati dok šampinjoni ne omekšaju. Zaliti vinom, posuti seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.

Posna čorba od tikvica

Potrebno je:

1 kg tikvica, kašika maslinovog ulja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1/2 kašike karija, kocka za supu od povrća, so i biber po ukusu, kašika iseckanog svežeg peršuna, krutoni (tost) za dekoraciju.

Priprema:

U dubokoj šerpi na ulju kratko izdinstajte krupno isečeni beli i crni luk, dodajte kari, promešajte i dodajte oprane i na kockice iseckane tikvice. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 25 minuta na umerenoj temperaturi, tikvice će pustiti tečnost i postati meke, povremeno promešajte. Zatim povrće iz šerpe sipajte u blender i ispasirajte. U šerpi gde se kuvalo povrće nalijte vode da bude jedan litar i kad provri ubacite kocku za supu, kuvajte nekoliko minuta, pa vratite ispasirano povrće. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte dok ne dobijete finu krem supu, sipajte u tanjire, pospite peršun i dodajte tost hleb.

Riblja čorba

Potrebno je:

1,5 kg ribe (kečiga, šaran, mrena, deverika), 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice mlevene paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, 1 suva crvena paprika, so.

Rakija, sarma, narodnjaci, promaja: Saznajte za čim srpski gastarbajteri najviše čeznu

Priprema:

Riba se očisti (sa kečige se skinu bodlje sa strane), zatim se nareže sve do kičme na svaka 3 mm, kako bi se sve kosti isitnile i tada se riba iseče na komade. Luk se očisti i sitno iseče, stavi se u sud u kome će se čorba kuvati, doda se mlevena paprika i voda da luk ogrezne i kuva se dok ne omekša. Tada se doda mešana isečena riba, dolije voda i paradajz pire. Sve se kuva oko 30 minuta. Čim počne da vri, doda se sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, može se dodati suva paprika. Ako volite ljutu čorbu, dodajte ljutu suvu papriku. Posoliti prema ukusu. Čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.

Izvor: Stil.kurir.rs