Home Običaji Dan kada je Hrist ušao u Jerusalim: Danas su Cveti i ko...

Dan kada je Hrist ušao u Jerusalim: Danas su Cveti i ko prvi stigne do cveća…

2147
0

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Cveti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

Srpski svadbeni običaji: 7 stvari koje mlada mora da uradi kako bi brak bio srećan i dugovečan

Cveti su pokretni praznik koji se slavi dan posle Lazareve subote, Vrbice. Hristos  je u grad ušao jašući na magarcu, a narod ga je dočekao kao cara, prostirući ispred njega svoje haljine i grančice drveća i noseći u rukama palmove grančice.

#cveti #srpskivitezovi #serbianknights

A post shared by Serbian Knights (@srpski_vitezovi) on Apr 1, 2018 at 4:42am PDT

Običaj je da devojke i deca, rano ujutru, odlaze u polja i beru cveće: krupne cvetove margarete-da bi bili lepi i krupni; kao dren-jaki i zdravi; ljubičicu –mirišljavi i privlačni; vrbove grančice – da svi budu napredni. Ovo cveće se ne unosi u kuću,već se ostavlja u posudama s vodom u dvorištu da prenoći. Deca i mladež s nestrpljenjem čekaju svanuće i zoru da bi prvi stigli do cveća. Veruje se da će se prvom sve želje ispuniti.

Čudni običaji kod Srba: Evo zašto se prevrću stolice i otvaraju prozori kada neko umre!

Ponegde se cveće donosi kući, potapa u vodu sa zlatnim ili srebrnim prstenjem. Tom vodom se deca umivaju.

Ranije je u celoj Srbiji bio običaj da se na ovaj dan šeta okićen cvećem.Do današnjih dana održao se običaj da momak od ubranog cveća napravi buket,u kome svaki cvet ima svoje značenje, i ponese ga devojci. Po tome kojih cvetova ima, ili koji preovlađuju, devojka razaznaje momkova osećanja.

U Šumadiji se momci i devojke skupljaju na igralištima i raskršćima,darujući jedni drugima cveće,a svaki cvet ima posebno značenje. Svi se šale i smeju, ali niko ne igra i ne peva jer traje post.

Osnovao je prvi srpski harem, a zbog svađe sa Karađorđem pobegao u Rusiju: Ovo je priča o vojvodi Milenku i ostrvu Ada Kale (VIDEO)

Odlazak u crkvu od rane zore raširen je u Hercegovini, dok u Popovom Polju ujutru naberu dosta mlečike, kite štale i torove, verujući da će krave i ovce imati jače mleko. S mlečikom se varuje i baja i u Bosni. Otkopa se malo mlečika i stavi mrvica hleba i soli ,te se tiho kaže:”Ja tebi dajem so i hleb,a ti meni mleka i sira.”

U pojedinim krajevima Srbije i Hercegovine postoji verovanje da od Cveti do Duhova duše pokojnika leže u cvetovima.

(Izvor: RTV Vojvodina; Srbijuvolimo.rs)

PRETHODNA VESTOvo je najlepši most u Srbiji: U 16. veku bio je centar zemlje, a sada za njega malo ko zna
NAREDNA VESTPoznajete li tradiciju: Evo zašto katolici i pravoslavci Uskrs nekada slave istog datuma, a nekada ne