Home Vesti Ovo je najlepši most u Srbiji: U 16. veku bio je centar...

Ovo je najlepši most u Srbiji: U 16. veku bio je centar zemlje, a sada za njega malo ko zna

3583
0
Ovo je najlepši most u Srbiji: U 16. veku bio je centar zemlje, a sada za njega malo ko zna
Ovo je najlepši most u Srbiji: U 16. veku bio je centar zemlje, a sada za njega malo ko zna

Stari kameni most, poznat kao Rimski most i Latinska ćuprija, preko reke Ljuboviđe, nalazi se u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije.

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je mogao nastati tokom 16. veka.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću izdvaja se Latinska ćuprija. A kada se pogleda ispod mosta dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.

– Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija – kaže za „150 minuta“ Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.


Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali i stanovnici ovog kraja u 16. veku gde će da pređu na drugu stranu. A druga strana nekada je bila veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas između dve opštine.

 

View this post on Instagram

 

Ljuboviđa, Gornja Ljuboviđa, Rimski most #gdenapecanje #rimskimost #ljuboviđa #ljubovija

A post shared by Gde na pecanje? (@gdenapecanje) on


Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svako ko prođe ovuda bar na tren zastao i uživao u krajoliku.

(Izvor: Dnevno/B92, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Govor Nenada Jezdića koji je podigao Srbiju na noge: Kad nemaš domaćina na selu, nemaš primer, nemaš uzor, nemaš na koga da se ugledaš
NAREDNA VESTDan kada je Hrist ušao u Jerusalim: Danas su Cveti i ko prvi stigne do cveća…