Home Istorija Dao je život za otadžbinu, sada mu se ona odužuje: Mig 29...

Dao je život za otadžbinu, sada mu se ona odužuje: Mig 29 dobija ime po najmlađem pilotu Vojske Jugoslavije

2384
0
Pilot Zoran Radosavljević

Zoran Radosavljević poginuo je u borbi sa NATO avionima na početku agresije na našu zemlju

On je bio najmlađi pilot u eskadrili migova 29 Vojske Jugoslavije. Prošlo je gotovo 20 godina i dug je to period a zaborav preti i zato mi mnogo znači ako jedan od remontovanih “migova 29” ponese ime po mom bratu, pilotu Zoranu Radosavljeviću, kaže Snežana Radosavljević Mažibrada.

„Beži! Lansirali su rakete na nas, vidiš bele tragove?! Bežim u oblake: Kako je izgledao let u smrt pilota Zorana Radosavljevića

“Iako njegovo ime nose regata i jedna ulica u Batajnici, to što će se baš “mig 29″ zvati po njemu čini me istovremeno beskrajno ponosnom i tužnom. Jer moj Zoran je bio najmlađi pilot u eskadrili migova 29 Vojske Jugoslavije”, kaže ona nakon vesti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio da neke od naših letelica dobiju imena po junacima iz perioda NATO agresije, pišu Novosti.

Olupina Zoranovog MIG-a

Ona kaže i da joj je isto toliko drago što će još tri takva aviona dobiti imena po Zoranovim kolegama i saborcima, Ljubiši Veličkoviću, Životi Đuriću i Milenku Pavloviću.

Kako su Natalija i Živadinka nadmudrili i oborili NATO avion F16 CG: Pilot se katapultirao i sleteo na padinama Cera, a sada je komandant ratnog vazduhoplovstva SAD

“Ne sme se zaboraviti da su oni u prvim danima NATO agresije za odbranu Srbije dali najviše što su imali – svoje živote. Važno je da se pamti, jer to što su oni uradili, zaista jeste herojstvo”, kaže Snežana.

Piloti Radosavljević, Veličković, Đurić i Pavlović, četvorica su od 41 pripadnika RV i PVO poginulih tokom NATO agresije. Major Zoran Radosavljević poginuo je baš u migu 29 u rejonu Donje Trnove, 26. marta 1999.

Izvor: Telegraf

PRETHODNA VESTDogodilo se na današnji dan (26. avgust): Osnovana Prva beogradska gimnazija, rođen Sale Đorđević
NAREDNA VESTBritanci savetuju avanturiste: Posetite Beograd pre nego što ga svi otkriju