Home Običaji Na Tomindan svi Srbi poštuju jedan običaj: Danas se iz kuće izlazi...

Na Tomindan svi Srbi poštuju jedan običaj: Danas se iz kuće izlazi samo ukoliko idete na ovo mesto

1472
0
Na Tomindan svi Srbi poštuju jedan običaj: Danas se iz kuće izlazi samo ukoliko idete na ovo mesto
Na Tomindan svi Srbi poštuju jedan običaj: Danas se iz kuće izlazi samo ukoliko idete na ovo mesto

Pošto nosi pečat oblaka, veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop

Pravoslavna crkva i njeni vernici 19. oktobra obeležavaju dan posvećen Svetom Tomi, Hristovom apostolu koji nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa.

Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se posebno obratio da pruži ruku i dodirne mu rebro, kako više ne bi bio neveran. Toma nije bio samo neveran, već je imao problema sa vremenom.

Najopasniji srpski običaj: Da li znate zašto se puca u jabuku na srpskim svadbama?

U Novom zvetu je zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Najbitniji običaji kod Srba: Šta se radi kod gradnje kuće, a šta kod kumovanja

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava. Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade, kao i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari. U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova.

Postoji stara srpska izreka “Sveti Toma, sedi doma”, pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev u crkvu), i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

(Izvor: Stil.kurir.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(FOTO) Dosta smo zatvarali oči: Jeziva slika Jovana Memedovića pokazala Srbiji ono što niko ne želi da vidi
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 20. OKTOBAR 2018. GODINE: Ovnovi moraju da pristanu na kompromis, Vage prihvatite poslovni izazov