Home Istorija Tajna groba Branislava Nušića: Da li je delo masona ili poslednja šala...

Tajna groba Branislava Nušića: Da li je delo masona ili poslednja šala velikog pisca?

5022
0

Grob Branislava Nušića ima specifičan oblik zbog čega mnogi misle da je delo masona

Grob Branislava Nušića na Novom groblju u Beogradu ima specifičan oblik. Grobnica je napravljena u obliku kamene piramide sa crnim masivnim vratima. Po želji čuvenog komediografa na grobnici je ćiriličnim slovima ispisano: “Kuća Branislava Nušića”.

Oko izgleda njegovog groba decenijama kruže razne legende, a jedna od njih je da je grob u obliku piramide jer je Nušić bio član masonske lože.

Kako je Branislav Nušić na sudu izbegao novu novčanu kaznu: Sudija, ako bih kravi rekao da je gospođa…

– Nije poznato da li je Nušić bio mason ili ne, ali mnogi spomenici od komada naslaganog kamenja u obliku piramide dizani su palim ratnicima nakon Balkanskih ratova i Velikog rata. Nušić je tu grobnicu napravio za života i nije isključeno da je hteo taj oblik jer je želeo da u njoj počiva njegov sin jedinac koji je poginuo u Prvom svetskom ratu kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona – objasnila je za portal SrbijaDanas.com istoričar umetnosti Violeta Obrenović.

Grob Branislava Nušića ima specifičan oblik zbog čega mnogi misle da je delo masona

Da misterija Nušićevog groba ustvari nije misterija, svedoče i reči slavnog pisca koji je ovaj izgled objasnio još za života, tvrdeći da na grobnici u obliku piramide “ptice ne mogu da ostavljaju svoj izmet kao po drugim grobovima”.

– Mnogima sam se svojim delima posrao u život za mog života, pa ne bi bio red da im dozvolim da oni seru po meni kada umrem – rekao je Nušić.

(Izvor: srbijadanas.com, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTKako je 13 beogradskih opština dobilo ime: Čukarica po čuvenoj mehani, Miljakovac zbog milih izvora, a dažbine su krive za Mirijevo
NAREDNA VESTTihi heroj eks-Yu rata: Spasio 40.000 ljudi iz pakla Sarajeva, bezbedno vratio fudbalere sa EP sa polupraznim rezervoarom, a zbog tehnološkog viška u JAT-u i raka izvršio samoubistvo