Home Vesti Posetite Viminacijum: Arheološko mesto koje vas vraća u daleku prošlost i gde...

Posetite Viminacijum: Arheološko mesto koje vas vraća u daleku prošlost i gde možete biti rimski legionar

1612
0

Replika izgleda poput logora 7. Klaudijeve legije, koji je pronađen u Viminacijumu, a bio je sastavni deo kompleksa

Letnji kamp “Viminacium Avantura” za decu i mlade uzrasta od 10 do 17 godina, na prostoru najvećeg evropskog arheološkog parka Viminacijuma, i ovog leta obećava dobru zabavu.

Kamp je izgrađen kao replika rimskog vojnog logora iz prvog veka, koji je pronađen u Viminacijum, a bio je sastavni deo kompleksa.

– Mi smo kroz repliku pokušali da oživimo život legionara. U kampu ima deset baraka, koje predstavljaju indentičnu sliku kao i u legionarsko vreme – rekao je medijima Vladimir Đumić, menadžer projekta. Cilj je ne samo da se deca upoznaju sa istorijom i zabave na kvalitetan način, već će svako ko pošalje svoje dete na ovaj kamp istovremeno pomoći dalja iskopavanja vrednog nalazišta. Na taj način, roditelji i deca će se pomalo upisati u istoriju.

Da li ste znali da Beograd ima Sveti kamen: Nalazi se na Dorćolu, mnogi prolaze pored njega, a toga nisu ni svesni

Viminacijum je jedno od naših najvažnijih istorijskih i arheoloških lokalilteta, a samo 3 odsto drevnog grada za sada je otrkiveno.

– Ovo nije sportski kamp, ali imamo antičke igre sa kojima mnoga deca nisu imala priliku nigde da se sretnu, radionice iz arheologije, za one kojima je to interesantno, otkrivamo nove Indijana Džonse, tu je i radionica iz bioantropologije, iz grnčarije, starih zanata, bavimo se izviđačkim veštinama, crtanjem, slikanjem, mozaikom… – rekao je Đumić.

On je dodao da su stvorili jedan uzbudljiv, kreativan i zabavan letnji kamp, nešto sasvim drugačije i za svakoga ko se prijavi – najbolje leto do sada.

– Da li si nekad maštao kako bi bilo da se vratiš u daleku prošlost i pokušaš da kratko živiš u duhu nekih davnih vremena? Bogata prošlost Rimskog carstva na području Viminacijuma daje ti takvu priliku – da se uživiš i da živiš na mestu gde je bilo Rimsko carstvo, onako kako su živeli legionari… – poručila je budućim kamperima Biljana Lajović, koautor programa.

(telegraf.rs, Facebook,Youtube)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 10. MAJ 2019. GODINE: Bikovi preterujete u potrebi da se uplićete u nečije planove, Device obratite pažnju na pravilnu ishranu
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 11. MAJ 2019. GOINE: Ovnovi da biste uspeli u svojim namerama potrebna vam je nečija podrška, Lavovi potrebna vam je umerenost u razmišljanju i ponašanju