Home Istorija Rodila je jednog od najvažnijih vladara Srbije u istoriji: Kroz Baba Višnjinu...

Rodila je jednog od najvažnijih vladara Srbije u istoriji: Kroz Baba Višnjinu ulicu svakodnevno prođe hiljade ljudi, a malo njih zna ko je ona bila

2019
0

Višnjin lik je do dana današnjeg ostao nepoznanica, pa nikada nećemo saznati kako je izgledala

Malo kog Beograđanina put nije naveo na Baba Višnjinu ulicu, jednu od najmirnijih i najtiših na Vračaru, i onu koja je svojevrsni “most” između dve veće – Krunske i Makenzijeve, no koračajući njenim asfaltom, malo se ko zapitao ko je ta baba po kojoj nosi ime već 119 godina.

A baba Višnja umnogome je ispisala srpsku istoriju, jer upravo je ona na svet donela neke od najvažnijih muškaraca Srbije u 19. veku – kneza Miloša, ali i Milana, Jovana i Jevrema Obrenovića!

Njega je istorija nepravedno mrzela: Milan Obrenović je bio vladar koji je voleo Evropu i žene

Ovim velikanama Beograđani su se odužili sećanjem, pričama, muzejima i izložbama, a neke od najvažnijih ulica u srcu prestonice nose njihova imena, pa je najmanje što je žena koja ih je rodila zaslužila jeste da jedna vračarska uličica dobije ime baš po njoj.

Miloš Obrenović

Sve je počelo negde u drugoj polovini 18. veka, kada je Višnja došla na svet u Donjoj Trepči, premda niko sa sigrunošću ne može da tvrdi da to ipak nije bilo u Gornjoj… Nedoumice postoje i oko prezimena ove žene, praktično začetnice jedne od najmoćnijih vladarskh loza u istoriji Srbije, pa je ostalo zapisano da je njeno devojčko prezime bilo Urošević, dok ju je narod ipak dugo zvao “Gojkovićeva ćerka”.

Izgubio glavu u zasedi na Košutnjaku: Knez Mihailo Obrenović u smrtnom ropcu izgovorio tri reči koje su ostale misterija

Još je nešto zaboravljeno, ne samo prezime, mesto i tačan datum rođenja – Višnjin lik je do dana današnjeg ostao nepoznanica, pa nikada nećemo saznati kako je izgledala, ali možemo sa sigurnošću reći da je bila hrabra, izdržljiva i izuzetna žena – nije lako na put izvesti heroje!

Višnja se 1765. godine udala za Obrena Martinovića, a na svet je u Brusnici donela troje dece – sinove Jakova i Milana i ćerku Stanu. Na nesreću porodična idila nije potrajala – Obren je nekoliko godina kasnije preminuo, a Višnja, još uvek mlada, ostala je sama da nosi teret života sa troje mališana.

(žena.blic.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Ovo su najveći gafovi Slagalice: Sajo se krstio i zahvaljivao Bogu, Vladimir omašio broj, ali legendarni Slavoljub je prešao igricu
NAREDNA VESTCvetna nedelja Velikog posta: Evo šta nikako ne smete da uradite