Home Vesti Turisti ga baš i ne vole: Ovaj srpski grad je rešio da...

Turisti ga baš i ne vole: Ovaj srpski grad je rešio da privuče goste menjajući ,,imidž”

1689
0

Zlatiborski kraj je drugi region u Srbiji po turističkom prometu posle Beograda, a turisti se radije opredele za posetu Zlatiboru, Mokroj Gori, Tari, Zlataru i splavarenju Drinom, nego da obiđu centar regiona – Užice

Predsednik Grada Užica Tihomir Petković rekao je za Glas zapadne Srbije da zato grad mora da osmisli kako da turiste zadrže makar na jedan dan.

– Jedna od naših najlogičnijih ponuda jeste srednjovekovna tvrđava Stari grad, koja se nalazi kilometar od centra grada, u blizini je i hidrocentrale koja je prva počela da radi na principu Tesline neizmenične struje, što je čini veoma zanimljivom turističkom znamenitosti. Takođe, uz muzej i verujem Titov spomenik na korektnijem mestu, Potpećku pećinu i Belu crkvu Karansku, možemo zaokružiti našu ponudu – kazao je Petković.

Čak 11 mesta u Srbiji nose naziv Kamenica, a tek da vidite koliko ima Novih Sela

On veruje da je rekonstrukcija Starog grada dobar način da se od turista zaradi deo novca.

Srpski grad koji turisti zaobilaze menja “imidž”

– Lokacija je bila zarasla u korov, to smo uspeli da sredimo, kasnije smo se izborili da dobijemo podršku ministarstva za konzervaciju zidina. Idemo godinu za godinom, veliki je novac u pitanju, ulažemo i mi nešto, i već se vidi razlika i pomak. Poseta jednog kineskog novinara me je uverila da treba da idemo u tom pravcu. On je rekao da je Užice veoma lep kraj i da može da bude interesantan za kineske turiste, a da mu se najviše pored Spomen kompleksa Kadinjača, jer Kinezi drze do Drugog svetskog rata, dopada i Stari grad, jer po njemu, on predstavlja naš Maču Pikču – istakao je Petković.

Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

Najveći problem je prilaz tvrđavi, jer je uzak i nemoguće je dovesti stotine kola sa magistrale na tu lokaciju.

– Razmišljali smo o dve solucije, jedna je gondola a druga most. Pošto nam gondola predstavlja veliku investiciju, jer 300 metara košta dva miliona evra, opredelili smo se za viseći most preko Đetinje, koji bi sam po sebi bio atrakcija. Saznali smo, ne još zasigurno, dok se ne izvrše ispitivanja, da bi investiciaja iznosila od 400 do 500 hiljada evra. Ministaru (turizma) Ljajiću se svidela ova zamisao i obećao je podršku – rekao je Petković.
Petković ističe da se ovih dana očekuje i početak izgradnje zip-lajna Turističke organizacije Užica koja je podržana od strane ministranstva turizma i veruje da će za nekoliko godina imati veliki broj turista kojima će Užice moći da ponude celodnevni izlet.

(youtube printscreen)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 13. OKTOBAR 2018. GODINE: Device nemojte dozvoliti da vas zavedu nečiji laskavi komplimenti, Jarčevi pokušavate da zaobiđete neke ljubavne dileme
NAREDNA VESTNemojte bacati smrdibube u WC šolju: Postoji dobar razlog, evo šta se jednoj ženi dogodilo