Home Običaji Uradite ovo večeras tri puta: Reči upućene Svetoj Petki neka oteraju strah,...

Uradite ovo večeras tri puta: Reči upućene Svetoj Petki neka oteraju strah, bolest i siromaštvo

1399
0
SHARE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 27. oktobra, slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih

Dan pred ovaj veliki dan, trebalo bi odmah posle večere  otići na spavanje. Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: „Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 27. oktobra, slave praznik posvećen Svetoj Petki

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

Zanimljivo je da ukoliko na selu oko večere zapevaju petlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne:“Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje!

Ove petlove ljudi na selu zovu „krivci“. Veruje se da kad oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.

(kurir.rs, WIkipedia)