Home Vesti Đurđevdan je praznik prepun narodnih običaja: Ispoštujte ove i u vašoj kući...

Đurđevdan je praznik prepun narodnih običaja: Ispoštujte ove i u vašoj kući će vladati sreća, bogatstvo i mir!

2717
0
Đurđevdan
Đurđevdan je krsna slava mnogih pravoslavnih Srba

Đurđevdan je krsna slava mnogih pravoslavnih Srba. Domaćini koje slave ovu slavu očekuju vedro i lepo vreme, jer je to znak da će godina biti rodna, u suprotnom da će leto biti sušno.

Na današnji dan obeležava se uspomena na Svetog Đorđa, koji je rođen krajem trećeg veka nove ere, u bogatoj hrišćanskoj porodici. Najlepšu i najdragoceniju uspomenu na ovog sveca predstavlja manastir Đurđevi stupovi, kojeg je u 12. veku podigao srpski kralj Stefan Nemanja.

Najluđi srpski svadbeni običaji: Lažna trudnica, kupovina mlade, mrtvačka svadba…

Đurđevdan je praznik sa jako puno narodnih običaja. Danas treba zelenim grančicama ukrašavati vrata i prozore na kući, kako bi u vašem domu vladali sreća, bogatstvo i mir.

Takođe, na današnji dan se pletu venčići od “đurđevskog cveća”: đurđevka, mlečike i drugog, i njime se okite ulazna vrata na dvorištu i kući i čuvaju se do sledećeg Đurđevdana.

U ovom srpskom selu ljudi žive 100 godina: Pije se voda iz potoka i odrastaju pravi gorštaci

Umivanje đurđevdanskom vodom će vas zaštiti od svih bolesti, a đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem “da budu napredni kao vrba”, kite zdravcem “da budu zdravi kao zdravac”, koprivom “da kopriva opeče bolesti sa njim”, i selenom “da im duša miriše kao selen”.

(Izvor: Alo, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok vozom idu u logor smrti
NAREDNA VESTĐurđevdanska raskošna pogača: Kako se nekada ukrašavao obredni slavski kolač