Home Vesti (VIDEO) Pre 15 godina preminuo je veliki Čkalja: Ovo su najupečatljivije uloge...

(VIDEO) Pre 15 godina preminuo je veliki Čkalja: Ovo su najupečatljivije uloge po kojima ćemo ga pamtiti

4807
0
(VIDEO) Pre 15 godina preminuo je veliki Čkalja: Ovo su najupečatljivije uloge po kojima ćemo ga pamtiti
(VIDEO) Pre 15 godina preminuo je veliki Čkalja: Ovo su najupečatljivije uloge po kojima ćemo ga pamtiti

I danas se, posle mnogo godina, rado gledaju epizode iz čuvene serije “Kamiondžije”

U Beogradu je 20. oktobra 2003. godine preminuo poznati pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović Čkalja. Ostao je upamćen po svojoj najpoznatijoj ulozi Jarić T. Živadina – Jareta, u kultnom filmu “Kamiondžije”, koji je sniman u nekoliko nastavaka.

Scene u kojima Jare, prinuđen na doškolovavanje, kreće u večernju školu i polaže sve predmete, svakako je jedna od najlegendarnijih scena srpske kinematografije, koje se i dan-danas prepričavaju i imitiraju.

Ni istorija, ni muzičko, nijedan predmet nije išao Jaretu, ali se kroz večernju školu provukao svojom dovitljivošću i humorom.

(VIDEO) Bek, odličan vezni igrač, a može da igra i u navali: Kako je legendarni Čkalja predvideo propast srpskog fudbala

Ne postoji osoba koja nije čula za Čkalju i koja nije bar jednom gledala čuvene “Kamiondžije”. Ne postoji, takođe, osoba koja ne zna za čuvenu repliku: “Kad te klao Tuta Bugarin”.

Rođen je 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine – Tine Petrović. Na svetski dan šale rodio se upravo jedan od najvećih komičara bivše Jugoslavije.

U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom – u dramskoj sekciji.

Nakon Drugog svetskog rata i demobilizacije upisuje studije veterine u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD “Ivo Lola Ribar”.

Prva serija u kojoj je 1959. godine igrao bila je “Servisna stanica”, a proslavio se tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi “Bog je umro uzalud” i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina “Zajednički stan”.

(VIDEO) 10 najboljih srpskih komičara: Ovo su njihove uloge zbog kojih smo bukvalno plakali od smeha

Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama “Servisna stanica” (1959), “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983), kao i u filmovima “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije ponovo voze” (1984).

Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem.

Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno delo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno delo, “Zlatnog ćurana” za životno delo na danima komedije u Jagodini.

Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

(Youtube, youtube/printscreen)

PRETHODNA VESTSkandal zbog fotografija polugolih devojaka: U Čačku proveraju šta to rade direktori na Tviteru
NAREDNA VEST(VIDEO) Tako to radi Divac: Jednom rukom preko glave sa centra bez koske, a klinci u šoku