Home Recepti Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a...

Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a toga nismo ni svesni!

2713
0
Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a toga nismo ni svesni!
Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a toga nismo ni svesni!

Za potpuni oporavak organizma potrebno je svakodnevno konzumiranje listova u trajanju od dve do tri nedelje

Sremuš je veoma lekovita biljka koja nikne čim sneg okopni. Smatra se najboljim čistačem sistema za varenje i krvi. To je razlog zbog kojeg bi ga s početka proleća trebalo jesti što češće. Telo se uz pomoć njega mnogo brže i lakše oslobađa toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Primena sremuša je veoma delotvorna pa tako lekovito deluje na sluzokožu creva, jer sprečava njihovu iritaciju eliminisanjem patoloških mikroorganizama. Snižava visok krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova. Uz pomoć sremuša moguće je da se otklone glavobolja i nesanica ali olakša i disanje. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže zarastaju.

Zbog navedenih osobina, fitoterapeuti tvrde da je sremuš zdraviji od belog luka. Za potpuni oporavak organizma potrebno je svakodnevno konzumiranje listova sremuša u trajanju od dve do tri nedelje.

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE ČOVEK KOJI JE IZMISLIO 20. VEK: Tesla se nije uklapao, mnogima je bio čudan, ali je imao super smisao za humor

Ukoliko sremuš ne možete da nabavite na pijaci, potražite ga u prirodi. Savetuje se da samo iskusni poznavaoci lekovitog bilja beru ovu biljku. Oni kada prepoznaju listove sremuša najpre ga protrljaju prstima da vide da li miriše na beli luk. Ako je miris prepoznatljiv, reč je o sremušu, a ne o sličnim biljkama poput đurđevka i mrazovca, koje su otrovne.

Za ishranu se koriste sveži nadzemni delovi sremuša, a sakupljaju se pre cvetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti. Nakon berbe, sremuš se može čuvati u frižideru od sedam do 10 dana.

Od listova sremuša pravi se i čaj, a preporučuje se kod kardiovaskularnih smetnji, kao prevencija arterioskleroze. List sremuša se koristi i kao začin – treba ga dodavati nakon završetka termičke obrade jela (nakon prženja, dinstanja, kuvanja), kako lekovite aromatične materije ne bi isparile.

(VIDEO) SRBI MU OVO NEĆE OPROSTITI: Čuveni američki glumac udario na našu zemlju

RECEPT ZA REGULISANJE PRITISKA

Tinktura od sremuša priprema se od 300 grama svežeg lista biljke i litar komove rakije. Ovaj lekoviti napitak deluje na povišeni krvni pritisak i povećane masnoće u krvi, a odličan je eliksir protiv iscrpljenosti.

Teglu zapremine od 1,5 litar napunite listovima sremuša, a zatim ih prelijte rakijom. Bocu držite 15 dana na suncu ili toplom mestu. U tegli bi trebalo da ostane dovoljno mesta za povremeno protresanje i mešanje štapićem.

Nakon 15 dana sadržaj procedite kroz gazu i po mogućnosti čuvajte u frižideru u zatvorenoj flaši.

Preporučuje se uzimanje jedne kašičice tinkture ujutru i uveče.

(Izvor: Stil, foto: pixabay)

PRETHODNA VEST(FOTO+VIDEO) Skupi satovi, jahte, limuzine, vile: Nećete verovati šta sve poseduje Vladimir Putin
NAREDNA VESTLjubavni katanci i Drvo ljubavi: Kako je priča iz Vrnjačke banje inspirisala Desanku Maksimović, a zašto mnogi odlaze na Goč da bi povratili strast