Home Recepti Đurđevdanska raskošna pogača: Kako se nekada ukrašavao obredni slavski kolač

Đurđevdanska raskošna pogača: Kako se nekada ukrašavao obredni slavski kolač

185
0
SHARE
Pogača

Ko slavi Đurđevdan imamo predlog kako da napravi raskošnu pogaču ukrašenu na način kako se to radilo u dobra stara vremena.

Na dan Svetog Đorđa, nekada se slavska pogača ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.

Sastojci:

– 400 ml svežeg mleka
– 1 kocka (42 g) kvasca
– 3 kašike šećera
– 1 kašika soli
– 2 jaja + belance od trećeg
– 1 kašičica sirćeta
– 3 kašike ulja
– oko 1 kg brašna, može i više
– maslac – za premazivanje
– susam

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

(Izvor: Stil Kurir)