Home Vesti Jovan je “osuđen” na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent...

Jovan je “osuđen” na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent ikada u Srbiji sa ovom dijagnozom, a bolest nikada nije lečena! (FOTO)

1602
0
Jovan je
Jovan je "osuđen" na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent ikada u Srbiji sa ovom dijagnozom, a bolest nikada nije lečena!

Maleni Jovan Stanković ima tek dve godine, a već mu je dijagnostikovan glioblastom multiforme gradus IV – najzloćudniji tumor mozga. Predračun iznosi 223.300,00 evra.

Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Ovu rečenicu čuli ste ko zna koliko puta, ali kada znate da na pomoć pozivaju roditelji koji žele da spasu dete, onda taj apel ima posebnu težinu. Svaki roditelj dao bi sve što ima na svetu, samo da vidi dete zdravo i srećno. Umesto da brinu obične, svakodnevne brige, Stankovići su se uhvatili ukoštac sa neprijateljem s kojim ne mogu da se izbore sami.

Nažalost, roditelji Jovana Stankovića iz Beograda suočavaju se sa najtežom životnom bitkom – bitkom za život svog deteta.

Maleni Jovan ima tek dve godine, a od 29. decembra 2017. godine bori se sa izuzetno retkim zloćudnim tumorom mozga. Tog dana Jovan je operisan na Klinici za neurohirugiju KCS. Posle operacije izvršene su patohistološke analize u KCS, koje su pokazale strašnu dijagnozu – Glioblastom multiforme gradus IV – najzloćudniji tumor mozga.

52 NEDELJE ŽIVOTA UZ HEMIOTERAPIJU

Dvogodišnji Jovan je najmlađi pacijent ikada u Srbiji kome je ova dijagnoza postavljena. Prognoze naših lekara bile su neprihvatljive – da Jovan ima još 52 nedelje života uz hemioterapiju – usled nedostatka iskustva i drugih opcija, naši su onkolozi predložili terapiju koja uopšte nije namenjena za lečenje dece ovog uzrasta.

OVAKAV TIP TUMORA U SRBIJI NIKADA NIJE LEČEN

Iz Univerzitetske klinike u Hajdelbergu u Nemačkoj, posle završenih opsežnih molekularnih i genetskih analiza, Jovanu je dijagnostikovan infantilni hemisferni gliom – tip tumora mozga kakav u Republici Srbiji nikada nije ni prepoznat ni lečen.

Nemački lekari, koji su među najeminentnijim stručnjacima u ovoj oblasti, poslali su porodici poziv za Jovanovo lečenje, napisavši da se ovaj tip tumora u njihovoj klinici uspešno leči sa dobrim prognozama. Uz poziv za dolazak, poslali su i predračun – na 223.300,00 evra.

I nakon brojnih i iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo, pa nije moguće ni tražiti pomoć od države, ni RFZO-a, ni Ministarstva zdravlja.

IZBOR: EFIKASNO LEČENJE ILI EKSPERIMENTISANJE

Jovanovoj porodici ponuđen je izbor u kojem – sa jedne strane, izvesno najiskusniji lekari na svetu, na osnovu rezultata molekularnih analiza prepoznaju tumor kao jako redak infantilni hemisferni gliom, predlažu Jovanovo efikasno lečenje sa dobrim prognozama i pozivaju dete u svoju ustanovu, a sa druge, domaći lekari koji, sem dobre volje, objektivno ne raspolažu nikakvim iskustvom za primenu adekvatne terapije, te bi bili prisiljeni da eksperimentišu na Jovanu, što je za dečakovu porodicu, neprihvatljivo.

Jovan na lečenje mora da krene što je pre moguće. Svi koji žele i mogu da pomognu, mogu to da učine uplatom na sledeće račune:

Broj dinarskog računa: 205-9011007399671-60

Broj deviznog računa: 9031025387118

SWIFT – BIC: KOBBRSBG

IBAN/ Account Number: RS35205903102538711877

Mnogi su se raspitivali za pomoć putem SMS-a, ali Stankovići kažu da će SMS broj biti aktiviran za 6 radnih dana, jer je takva administrativna procedura.

(Izvor: Telegraf.rs, foto: Facebook)

PRETHODNA VESTAjvar od 15 miliona dolara: Srbinu pretio zatvor u Kanadi zbog pečenja paprika, ali je preokrenuo sistem u svoju korist i sada traži odštetu
NAREDNA VEST(VIDEO) Srpska himna odzvanjala Moskvom: Poslušajte kako zvuči Bože pravde u izvođenju ruskog vojnog orkestra