Home Vesti Poruka Patrijarha Irineja preko Božićne poslanice: Kosovo i Metohija je naš Jerusalim

Poruka Patrijarha Irineja preko Božićne poslanice: Kosovo i Metohija je naš Jerusalim

843
0

Ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da srcem i dušom budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje je “naš večni zalog”.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja i pozvao da se ne zaborave i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima.

“Osobito pozivamo sve verne da, u ovoj tihoj noći, srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja nam je, ne zaboravimo nikada, darovana od Gospoda kao večni zalog”, rekao je Irinej u Božićnoj poslanici.

“Vremena burna su dolazila i prolazila. Za sve to vreme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete Arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom KIM”, rekao je poglavar SPC.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja, podsećajući na obećanje koje je dao David Jerusalimu.

“Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa psalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: Ako zaboravim tebe, Jerusalime,” – ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo, – neka me zaboravi desnica moja”, rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, “ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo”.

Irinej napominje da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, uspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

“To im je svaki put polazilo za rukom, jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobiljno rađala”, istakao je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Takođe je pozvao vernike da se mole za mir u svetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru.

“Mi pravoslavni hrišćani i deca Crkve, Njegovom (božjom) blagodaću osnaženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gde, u otadžbini, okruženju i vascelom svetu, svima uzvraćamo po zapovesti Božjoj – bratski i prijateljski, ma koje vere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama”, istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, danas, kada Presveta Djeva Marija rađa Prevečnoga Boga, vernici treba da se mole za sve ljude, a naročito za mlade, namučene porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima.

Osvrćući se na stradanje dece širom sveta, nasilje nad pojedincima i narodima, svet u kojem vladaju nejednakost, socijalna nepravda i nuklearna pretnja, patrijarh je pozvao vernike da se mole Bogu “da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama”.

“Ne bojmo se. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas”, naglasio je patrijarh.

Patrijarh je božićnu besedu zaključio najradosnijim hrišćaniskim pozdravom:

“Mir Božji, Hristos se rodi!”

(Izvor: Blic, Tanjug)

PRETHODNA VESTDanas je Tucindan i sprema se božićna pečenica: Šta sve smete, a šta nikako ne smete da uradite
NAREDNA VESTČudo kod Apatina: Pecali ribu, ulovili čudovište od 2 metra i 125 kilograma (VIDEO)