Home Vesti Promena u srpskom pasošu: Menja se oznaka državljanstva, više nije “srpsko”

Promena u srpskom pasošu: Menja se oznaka državljanstva, više nije “srpsko”

1767
0

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj

Od 1. oktobra u pasoše će se umesto “srpsko” u rubriku državljanstvo upisivati “državljanstvo Republike Srbije”. Oznaka državljanstva kao “srpsko” nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a prenosi RTS.

Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji. Mirsad Đerekarac prvi je Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Nemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije. Ispravu je podigao pre Nove godine.
– Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim – kaže Đerekarac.

Da se zna ko je bio jedini milioner iz Žagubicu: Spomenik u Srbiji koji je nasmejao ceo region

Iz Stranke za Sandžak prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.
– Stavljanje prideva “srpsko” znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu “srpsko” i mi smo tražili da se to ispravi – kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu.

Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje. Tako od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici državljanstvo upisuje se “državljanstvo Republike Srbije”, što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U ispravi se upisuje se isključivo navedena formulacija, tako da ne postoji mogućnost izbora.

Osnovao je prvi srpski harem, a zbog svađe sa Karađorđem pobegao u Rusiju: Ovo je priča o vojvodi Milenku i ostrvu Ada Kale (VIDEO)

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana. Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.
– Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona – dodaje Pašalić.

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

(Izvor: Blic, RTS)

PRETHODNA VESTZaštitnik svakog iskrenog prijateljstva i bratske ljubavi: Pozovite dragu osobu i provedite malo vremena uz ovaj najlepši praznik
NAREDNA VESTRadna akcija: Obezbedila je krov nad glavom mnogim porodicama širom Srbije, a malo ko zna kako zapravo živi naša poznata voditeljka