Home Vesti Ruska paravojska ponovo vrbuje srpsku decu: Zabranjeni bi opet da uče ratovanju...

Ruska paravojska ponovo vrbuje srpsku decu: Zabranjeni bi opet da uče ratovanju svoju “braću”

1463
0

Gde će i kada biti ponovo održan ozloglašeni kamp?

Ugašena privatna vojna kompanija E.N.O.T, srpskoj javnosti poznata po organizaciji paravojnih kampova za decu na Zlatiboru, čije su pripadnike nedavno pohapsile Ruske federalne službe bezbednosti i pripadnici specijalne jedinice SOBR, našla je način da pusti “pipke” i ponovo “vrbuje” našu decu za učešće u vojnom kampu, ovog puta u Rusiji.

(VIDEO) U brišućem letu uništavao kampove OVK širom Kosova tokom NATO bombardovanja: Ovo su bile poslednje reči pilota “Tigrova” potpukovnika Živote Đurića pred let u smrt

To neće biti prvi put, jer su se slični kampovi i ranije održavali, a neće biti ni prvi put da se sve dešava u organizaciji Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Gde će i kada biti ponovo održan ozloglašeni kamp?

Upravo je na njihovom sajtu osvanuo poziv mladima od 16 do 24 godine da se prijave, ukoliko žele da upoznaju “rusku vojnu, duhovnu i nacionalnu kulturu”, kao i da učestvuju u “vojno-patriotskom kampu sa ruskim veteranima i decom”.

Međutim, za razliku od prošle godine, kada je u organizaciji i obuci dece na Zlatiboru učestvovala privatna vojna kompanija E.N.O.T Korp, to ovoga puta (ali samo naizgled) neće biti slučaj, jer je ona početkom ove godine zabranjena, a neki od njenih članova pohapšeni od strane ruske države.

Zloglasna paravojna formacija, međutim, nije potpuno nestala. Naprotiv, upravo njeni nekadašnji pripadnici učestvuju u dogovorima oko predstojećeg vojnog kampa za decu iz Srbije, a koji se održava od kraja aprila do početka maja (ukupno četiri dana) u okolini Moskve.

Sa druge strane, potvrde da će se slična stvar desiti i u Srbiji tokom ove godine nema, iako su se u domaćim medijima pojavile informacije da bi on ponovo mogao da bude na Zlatiboru.

“Još ne znamo da li će kampa biti i u Srbiji”

To za “Blic” kaže i predsednik Udruženja Željko Vukelić, koji navodi da grupa mladih odlazi za Rusiju u aprilu, ali da će se u narednom periodu razgovarati o tome da li će sličan kamp biti održan i u Srbiji:

– Da li će takvog kampa biti ovde, još nije rešeno, o tome ćemo još razgovarati, a pitanje je i da li ćemo ponovo biti na Zlatiboru.

Iako u pozivu na sajtu Udruženja piše da će učesnici kampa u Rusiji moći da “uče borilačke sportove, snalaženje u prirodi, preživljavanje”, oni će imati priliku i da upoznaju “čuvare slavnih tradicija kozaštva sa Dona i drugih graničnih oblasti Rusije”.

“Ne znam ko tačno organizuje”

Prema Vukelićevim rečima, “neka organizacija Kozaka” biće ove godine među domaćinima srpskoj deci u Rusiji.

Ima li istine u ovome: Manastir koji krije tajnu groba Miloša Obilića

– Kakav će program ovog puta biti, u narednom periodu znaće se preciznije, kada stigne zvaničan poziv. Tada će se znati i koja organizacija konkretno učestvuje u tome. Ne znam precizno ime organizacije, ali radimo sa čovekom sa kojim smo i do sada sarađivali – rekao je Vukelić.

A taj čovek je veza za ozloglašenim E.N.O.T Korp-om

Radi se, prema njegovim rečima, o Valeriju Šambarovu. Međutim, baš je taj čovek veza sa E.N.O.T Korp-om i dokaz da ova ultradesničarska organizacija, ipak nije prestala da postoji.

Šambarov je do skoro bio član E.N.O.T.-a i predsednik Organizacionog odbora ovih kampova. On je i sam učestvovao u nekoliko ratova, a sada, bar kako je govorio pre nekoliko meseci, svoje iskustvo želi da podeli sa drugima, pritom ne krijući da od dece ovi kampovi prave buduće vojnike.

Sam Vukelić navodi da Udruženje više ne sarađuje sa E.N.O.T. Korpom zato što je rasformiran, ali sa druge strane, ne prekida saradnju sa Šambarovim.

Gde će i kada biti ponovo održan ozloglašeni kamp?

Šta je E.N.O.T. Korp?

Brojni mediji pisali u o ovoj, sada već ugašenoj organizaciji. Prema tim izveštajima, E.N.O. T. je privatna vojna kompanija nastala je za vreme sukoba u Ukrajini 2015. godine. Međutim, ono što je zanimljivo, i što se može pročitati po raznim medijima, ona je samo jedna od mnogih koje su pod neformalnim patronatom Kremlja. S obzirom na vreme kada je nastala (2015. godina), može se pomisliti da su njeni članovu učestvovali u skukobima u Donbasu i Donjeckoj oblasti, naravno, na strani Rusije.

Spekulisalo se i da, s obzirom da je reč o paravojsci, sva obuka se dešava u kampovima, u kojima učestvuju i vrlo mladi ljudi. Nastanak E.N.O.T.-a se poklapa i sa pozivom Kremlja na povećanje “patriotske mladosti”, odnosno dece koja rastu kao vojnici.

Ova ozloglašena paravojna formacija povezivana je i sa drugim ekstremnim ruskim grupama, poput neonacističkog odreda “Rusih”.

Da nešto nije u redu sa ovom organizacijom, čiji su se ljudi izgleda, samo “prebacili” na neka nova mesta i udruženja, svedoči i podatak da su početkom januara pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zajedno sa pripadnicima specijalne jedinice SOBR, pohapsili su članove E.N.O.T-a.

Kako je prenela ruska državna agencija, policija se zainteresovala za aktivnosti E.N.O.T.-a nakon što su počeli da rade sa maloletnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog dela iz čl. 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije koji se odnosi na “podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva” i čl. 150 koji se odnosi na “uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela”.

“Moralni kompas ideologije služiće nam kao jasno usmerenje u ovom pravednom činu. A ako je Bog sa nama, ko je onda protiv nas?” – parola je koja je nekada bila ispisana na sajtu E.N.O.T.-a, koji je sada ugašen.

Inače, u pozivu na sajtu Udruženja veterana navodi se da se kamp u Rusiji održava pod okriljem državnog programa “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije 2016-2020”, kao i da je odobren od strane ruske vlade.

(blic.rs, Wikipedia, Youtube)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 8. FEBRUAR 2019. GODINE: Bikovi postoje stvari koje se ne uklapaju u vašu procenu, Vage u susretu sa voljenom osobom postavljate uslove koji nailaze na negativan ton
NAREDNA VESTNisu svi srpski kraljevi bili za ponos: On je oženio petogodišnjakinju i uradio joj nešto neoprostivo