Home Recepti Tako mali, a tako jak: Niste ni svesni koliko je tamjan moćan...

Tako mali, a tako jak: Niste ni svesni koliko je tamjan moćan i šta sve leči

6700
0

Mnogi će se iznenaditi

Mnogobrojna lekovita svojstva tamjana uglavnom nisu poznata ljudima, skoro svi ga imaju u kući, ali retko upotrebljavaju njegova lekovita svojstva. Tamjan se već godinama koristi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje ženskih hormona i za zaštitu od patogenih materija.

Da li znate šta je tain? Srpska vojska je zbog njega bila spretnija i pokretljivija od neprijatelja

U zemljama Bliskog istoka se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja tamjan poseduje, sprečavaju infekcije.

Tamjan ublažava bol koji je prouzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima. Naučna straživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, i da efikasno deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

Tamjan se koristi i za za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva, a pomaže i bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Iako nije opasan za upotrebu trebalo bi da ga izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

(Izvor: Espreso.rs)

PRETHODNA VESTPrdić, Guzina, Kurić: Najneobičnija i najsmešnija prezimena u Srbiji
NAREDNA VESTPas koji je voleo i čuvao vojsku: Ovo je priča o majoru Listeru i njegovoj slavnoj pogibiji na Košarama